6 December 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Salarizarea conducătorului muzical și a educatorului de educație timpurie, similar

Loading
Cititorii ne scriu Salarizarea conducătorului muzical și a educatorului de educație timpurie, similar
Salarizarea conducătorului muzical și a educatorului de educație timpurie, similar
artico.md

Cititorii ziarului nostru continuă să ne scrie pentru a-și spune păsul, iar noi încercăm de fiecare dată să ajungem la urechile și la inimile celor chemați să facă dreptate, să dreagă și să îndrepte legile și ati­tudinile care nemulțumesc sau provoacă inechitate. Și chiar dacă se mai întâmplă uneori ca cei chemați să ne apere drepturile și interesele să dea dovadă de o atitudine formală sau birocratică, noi continu­ăm să monitorizăm lucrurile în evoluție, pentru că știm că până la urmă tot adevărul iese la iveală, iar dreptatea este învingătoare.

Zilele trecute, în poșta redacției a ajuns un răvaș de la Haralampia Lipcan din satul Flocoasa, raionul Cantemir, pe care o reproducem mai jos.

„Activez într-o instituție de educație timpurie în cali­tate de educator muzical prin cumul pe 37,5% din salariu și solicit ca un expert juridic al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova să-mi dea răspuns la o în­trebare. Aș vrea să știu de ce în Legea privind sistemul unitar de salarizare și în Codului educației nu sunt luate în considerație studiile profesionale ale educatorilor muzicali din grădinițe?

Noi, educatorii muzicali, am învățat mai mult față de educatori, am absolvit școli de muzică, am însușit toată pedagogia și psihologia copiilor. De aceea, nu suntem de acord cu numărul de ore de lucru pe săptămână stabilit de lege. Cu câțiva ani în urmă, acest număr de ore pen­tru educatorii muzicali era la un salariu deplin – de 20 de ore. Acum, acesta e de 35 de ore, ca și pentru educatori. De exemplu, eu la două grupe mixte lucrez pentru 37,5% tocmai 13 ore săptămânal”.

 

Studiile efectuate nu influențează stabilirea numărului de ore educaționale

 

La insistența noastră, reprezentanții CNSM ne-au oferit următorul răspuns:

„La problema abordată, comunicăm că, potrivit cerințelor Codului educației, pentru ocuparea postului sau funcției sunt necesare studii superioare sau medii de spe­cialitate. Prin urmare, studiile efectuate nu influențează stabilirea numărului de ore educaționale.

Numărul de ore se stabilește în baza planului de stu­diu elaborat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetă­rii. Totodată, menționăm că, conform prevederilor anexei nr. 7 la Legea nr. 270/2018, în note la tabelul ce ține de salarizarea funcțiilor de specialitate, salarizarea conducătorului muzical și a educatorului de educație timpurie este similară. Se aplică clasa 52 pentru prima clasă de salarizare, respectiv, pentru o normă didactică completă”.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand