Curtea Constituțională a examinat, pe 16 iunie curent, o sesizare depusă de deputatul Dan Perciun și a declarat neconstituțională Hotărârea Guvernului nr. 550 din 9 iulie 2014, pe motiv că cuantumul salariului minim pe întreaga țară (1000 de lei lunar) este mai mic decât minimul de existență pentru o persoană aptă de muncă.
Hotărârea Curții se aplică începând de la 1 august 2022 și, în cazul în care Guvernul nu va stabili cuantumul salariului minim pe țară în conformitate cu raționamentele expuse în respectiva hotărâre până la data de 1 august 2022, cuantumul salariului minim în întreaga țară va fi similar cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit conform punctului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 165 din 9 martie 2010 – de 3500 de lei.
În context, menționăm că CNSM s-a pronunțat pe marginea sesizării respective și a susținut pe deplin demersul înaintat de deputatul Dan Perciun. Mai mult decât atât, sindicatele au reiterat că Republica Moldova, ratificând Carta Socială Europeană revizuită, și-a asumat asigurarea respectării dreptului lucrătorilor care stipulează că „Toți lucrătorii au dreptul la o salarizare echitabilă, care să le asigure lor, precum și familiilor lor, un nivel de trai satisfăcător”.
Astfel, Carta Socială Europeană stabilește că, pentru a asigura un nivel de trai minim decent pentru lucrători și familiile lor, salariul minim net ar trebui să fie stabilit în mărime de 50-60% din salariul mediu pe economie.
Suplimentar, CNSM informează că la etapa actuală partenerii sociali examinează un proiect de lege care vizează stabilirea unui salariu minim unic pe țară. Propunerea sindicatelor, precum și a patronatelor, este de a stabili acest salariu prin negocieri colective. De asemenea, subiectul privind stabilirea unui nou salariu minim va fi discutat la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 24 iunie curent.