13 iulie 2024
Chisinau
Economie

Salariul minim garantat în sectorul real a fost majorat până la 2100 de lei

Loading
Economie Salariul minim garantat în sectorul real a fost majorat până la 2100 de lei
salariu-minim

Foto: oficial.md

 

Cabinetul de Miniștri a apro­bat, pe 20 aprilie, majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real cu 10,5 la sută, până la 2100 de lei, care va fi pus în aplicare de la 1 mai 2016.

 

Potrivit hotărârii de Guvern, de la 1 mai, „cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și formă de organizare juridică) se stabilește în mărime de 12,43 lei pe oră sau 2100 lei pe lună, cal­culat pentru un program complet de lucru, în medie de 169 de ore pe lună”.

Mărimea minimă garantată a salariului în sectorul real este re­examinată anual de către Guvern, în funcție de creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național. Indice­le prețurilor de consum în anul trecut s-a cifrat la 9,7 la sută, iar productivitatea muncii a crescut cu unu la sută. În ultimii trei ani, salariul minim garantat a crescut cu 27 la sută.

În cadrul şedinţei, Executivul a dat aviz pozitiv și iniţiativei le­gislative ce vizează completarea Legii nr.335-XVI din 23 decem­brie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, salariile unor categorii de angajaţi ai arhivelor, care au o remunerație de până la 1500 de lei lunar, vor fi majorate cu 20%, în acest scop fiind alocate resur­se suplimentare în valoare de 12.8520 de lei anual din bugetul de stat. Amendamentele la legea menţionată vor intra în vigoare după examinarea şi aprobarea lor de către Parlament.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand