
Foto: vocea.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) de mai multă vreme pledează pentru schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte salariu minim. Îndeosebi, se insistă pentru stabilirea unui salariu minim unic pe ţară. Deoarece, la momentul de faţă, în afară de cel de bază, se aplică salariul tarifar pentru categoria I de salarizare a reţelei tarifare unice a angajaţilor din sectorul bugetar, salariul tarifar pentru categoria I de salarizare a angajaţilor din instituţiile medico-sanitare finanţate din bugetul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală şi cuantumul garantat al salarului în sectorul real.
Salariaţii din sectorul real sunt favorizaţi faţă de bugetari
Drept urmare, unele categorii de salariaţi ajung să fie favorizate în raport cu alte pături de angajaţi. Aceasta pentru că mărimea salariului minim se calculează în funcție de sector. De exemplu, anul trecut, cuantumul garantat al salarului în sectorul real a fost stabilit în mărime de 1650 de lei pe lună, iar salariul minim pe ţară a fost ridicat doar până la 1000 de lei pe lună. Unde mai pui că majorarea salariilor minime se face în mod arbitrar, în principiu, în anii electorali, nefiind stabilit un mecanism clar, concret în acest sens.
În opinia lui Iurie Morcotîlo, cercetător economic la Centrul analitic „Expert–Grup”, structura neomogenă şi ajustările neregulate ale salariului minim în Republica Moldova nu contribuie la atingerea echităţii sociale.
Potrivit acestuia, diferenţa semnificativă dintre diferite categorii de salarii minime îi dezavantajează pe salariaţii din instituţiile finanţate din bugetul public. Deşi dumnealui realizează constrângerile bugetare cu care se confruntă sectorul public, totuşi, nu poate să nu remarce că o atare situaţie contravine scopului de îmbunătăţire a bunăstării păturilor mai sărace ale populaţiei, bună parte dintre care activează anume în acest domeniu.
Salariul minim trebuie ajustat în fiecare an
Dat fiind faptul că salariul minim, stabilit sub pragul minimului de existenţă, nu contribuie plenar la afirmarea echităţii sociale şi, în acelaşi timp, nu are un impact pozitiv cert asupra economiei naţionale, Iurie Morcotîlo consideră necesară modificarea mecanismului instituţional şi normativ privind salariul minim în țară. În primul rând, el este de părere că trebuie să se renunţe la caracterul haotic, arbitrar de calculare şi adoptare a salariului minim. Cercetătorul economic pledează pentru faptul ca salariul minim să fie ajustat în mod obligatoriu în fiecare an, în baza unor criterii stabilite, precum inflaţie, productivitate etc., ci nu doar în perioadele electorale, fiind folosit în scopuri politice. În plus, modificările anuale, precizează Iurie Morcotîlo, vor permite menţinerea şi consolidarea capacităţii de cumpărare a salariului minim în termeni reali. Excepţii ar putea fi îngheţarea salariilor minime în anii cu descreştere economică sau de creştere drastică a şomajului.
Unul unic pentru toată ţara
De asemenea, se pledează pentru simplificarea sistemului de salarizare minimă. La elaborarea acestuia, specifică expertul economic, trebuie să se ia în calcul câteva criterii importante, astfel încât acesta să fie mai uşor de gestionat şi, în acelaşi timp, să asigure un venit minim garantat tuturor salariaţilor, indiferent de sectorul în care aceştia lucrează. Din această perspectivă, Iurie Morcotîlo crede că este necesar de uniformizat salariul minim la nivelul întregii economii, prin eliminarea diferenţierii dintre cel stabilit în sectorul bugetar şi cel real. Totodată, remarcă dumnealui, având în vedere impactul major asupra forţei de muncă tinere, este oportună introducerea salariului minim pe două niveluri: un salariu minim pentru toţi salariaţii, indiferent de sector, şi altul pentru cei sub 24 de ani, în mărime de 70 la sută din cuantumul minim pe economie.
Nu mai mic de 40% din salariul mediu pe ţară
Cât priveşte dimensiunea salariului minim pe ţară, colaboratorul Centrului analitic „Expert–Grup” consideră drept rezonabilă mărimea acestuia de aproape 40 la sută în raport cu salariul mediu pe economie. Or, explică dânsul, minimul de existenţă al unei persoane din ţara noastră tocmai reprezintă această proporţie. Mai ales că şi cuantumul minim garantat în sectorul real a fost ridicat la acest nivel. Unde mai pui că acest raport este propus şi de către Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) ca un obiectiv de referinţă. De asemenea, sugerează expertul, raportul respectiv poate fi introdus în legislaţia naţională privind salariul minim cu titlu de indicator adiţional în procesul de ajustare a acestuia.
![]() |
Revendicarea sindicatelor: salariul minim cât 50-60 la sută din salariu mediu pe economia naţională |
Pentru diminuarea proporţiilor remunerării muncii sub nivelul salariului minim la scara ţării, se propune dezvoltarea unei statistici detaliate privind distribuţia salariului minim pe diferite categorii de lucrători şi înăsprirea pedepselor pentru astfel de încălcări ale legislaţiei. De asemenea, pentru îmbunătăţirea procesului de monitorizare a pieţei muncii şi respectarea prevederilor privind aplicarea salarizării minime, rezultă din sugestiile acestui expert, se impune fortificarea instituţiilor abilitate cu asemenea funcţii, inclusiv a Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS), care s-ar concentra cu precădere pe sectoarele cele mai vulnerabile ale economiei şi pe cooperarea cât mai strânsă cu Inspectoratul Fiscal. În acest context, este recomandabilă ajustarea cadrului normativ ce reglementează activitatea IMS la Convenţia nr.81 OIM, potrivit căreia inspectorilor de muncă li se garantează o activitate independentă în exercitarea controlului de stat asupra respectării legislaţiei muncii.
Comentând propunerile cercetătorului economic, şefa Departamentului protecţie social-economică al CNSM, Ana Moldovanu, a remarcat că, potrivit Legii privind modul de stabilire şi reexaminare a salariului minim în Republica Moldova, cuantumul salariului minim se determină în funcţie de condiţiile economice, de nivelul salariului mediu pe economia naţională, precum şi de nivelul prognozat al ratei inflaţiei. Necesitatea modificării cuantumului salariului minim, precizează dumneaei, este examinată de către Guvern, împreună cu patronatele şi sindicatele, cel puţin o dată pe an. Legea este bună, constată Ana Moldovanu, dar, din păcate, executarea ei lasă foarte mult de dorit. Astfel, timp de cinci ani, sindicatele au insistat pentru majorarea salariului minim pe ţară, deoarece s-a înregistrat o creştere economică. Însă, de abia în al 6-lea an s-a reuşit majorarea salariul minim până la 1000 de lei. Dar, chiar şi aşa, acesta acoperă doar 61 la sută din minimul de existenţă.
Poziţia sindicatelor este de a fi stabilit un singur cuantum al salariului minim pe ţară, declară şefa Departamentului protecţie social-economică al CNSM. Această idee este promovată încă din 2008, când a fost modificată Legea salarizării şi introdus cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real. Din păcate, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei s-a împotrivit, pretextând că la acea vreme era prematur de a egala salariul minim în sectorul real cu cel din sectorul bugetar. Cu regret, situaţia financiară din ţară nu s-a schimbat spre bine şi nici nu se ştie când va fi una mai bună. Consider că este necesar de a modifica legislaţia actuală în vederea stabilirii unui salariu minim pe ţară, în mărime de 50-60 la sută din salariu mediu pe economia naţională, insistă Ana Moldovanu. Cu atât mai mult, cu cât aceasta reprezintă una din revendicările Declaraţiei Consiliului General al CNSM din 2 aprilie 2015.