
Foto: vocea.md
Salariile cadrelor didactice din ţara noastră ar putea fi majorate cu aproximativ trei la sută. Un proiect de lege a fost elaborat în acest scop de reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, au precizat pentru „Vocea poporului” surse din cadrul acestei instituţii. Documentul a fost remis Guvernului, la mijlocul lunii septembrie, şi urmează să fie inclus în ordinea de zi a uneia dintre şedințele următoare ale Cabinetului de Miniştri.
Conform anexei 11 a Legii cu privire la sistemul de salarizare în sistemul bugetar, salariile de funcţie ale pedagogilor sunt actualizate anual, începând cu 1 septembrie. Ajustarea în cauză are loc în funcţie de coeficientul salariului mediu prognozat pentru fiecare an, raportat la cel pe care l-au avut cadrele didactice în trimestrul patru al anului precedent.
În cazul de faţă, această diferenţă este de trei la sută şi ea urma să fie pusă în aplicare începând cu data de 1 septembrie a acestui an.
Proces de reavizare
Andrei Adam, şeful Direcţiei politici salariale a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a precizat că proiectul de lege sus-menţionat a fost elaborat din timp, dar, din cauza demisiei Guvernului precedent, cei de la Cancelaria de Stat au întors documentul spre reavizare, aşa cum prevede legea.
După adoptare, norma respectivă urmează a fi pusă în aplicare din 1 septembrie 2015, în mod retroactiv.
Cât priveşte acoperirea financiară pentru această majorare, responsabilitatea revine Ministerului Finanţelor, care urma să prevadă din timp mijloacele financiare necesare în acest scop. Până acum, de câte ori au fost operate astfel de majorări salariale, întotdeauna au fost identificate surse de acoperire financiară.
Şeful Direcţiei politici salariale a Ministerului Muncii a estimat că majorarea totală a nivelului de remunerare a cadrelor didactice, care ar putea fi operată în acest an, va fi de aproximativ cinci la sută. Asta pentru că sistemul de remunerare a pedagogilor include, pe lângă salariul de funcţie, şi un şir de plăţi adiţionale.
Anul trecut, salariile pedagogilor au fost majorate cu aproximativ 20 la sută pentru marea majoritate a angajaţilor. Totodată, pentru cadrele didactice din instituţiile de învăţământ preşcolar, majorarea a fost de circa 38 la sută şi a urmărit aducerea salariilor acestor categorii de lucrători la nivelul prevăzut pentru învăţători şi profesori.
Revendicări sindicale
Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei a adoptat, luna trecută, o listă de revendicări menite să amelioreze situaţia social-economică a salariaţilor membri ai acestei organizaţii.
Una dintre aceste revendicări este ca în proiectul Legii bugetului de stat pentru 2016 să fie prevăzute surse financiare pentru majorarea cu 70 la sută a salariilor pentru cadrele didactice. Totodată, autorii revendicărilor cer ca din aceleaşi surse să fie egalat, de la 1 ianuarie 2016, cuantumul categoriei de salarizare a angajaţilor remuneraţi conform reţelei tarifare unice cu mărimea minimului de existenţă, care este acum de 1667 de lei.
Citește și: Sindicatele solicită majorarea salariilor pentru medici cu 25 la sută
Revendicările în cauză au fost argumentate prin situaţia social-economică din ţara noastră, care s-a complicat cu mult ca urmare a majorării, de la 1 august anul curent, a preţurilor la componentele principale de cheltuieli, ceea ce a micşorat puterea de cumpărare a veniturilor pe care le au salariaţii.
În context, Dumitru Ivanov, preşedintele FSEŞ, a anunţat că premierului Valeriu Streleţ i-a fost solicitată constituirea unei comisii guvernamentale pentru negocieri cu sindicaliştii din educaţie.