13 iulie 2024
Chisinau
Social

Salariile pedagogilor ar putea fi majorate în mod retroactiv

Loading
Social Salariile pedagogilor ar putea fi majorate în mod retroactiv
Salariile pedagogilor ar putea fi majorate în mod retroactiv
ses-moldova

Foto: vocea.md

 

Salariile cadrelor didactice din ţara noastră ar putea fi majorate cu aproximativ trei la sută. Un proiect de lege a fost elaborat în acest scop de reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, au precizat pentru „Vocea poporului” surse din cadrul acestei instituţii. Documentul a fost remis Guvernului, la mijlocul lunii septembrie, şi ur­mează să fie inclus în ordinea de zi a uneia dintre şedințele următoare ale Cabinetului de Miniştri.

 

Conform anexei 11 a Legii cu privire la sistemul de salarizare în sistemul bu­getar, salariile de funcţie ale pedagogilor sunt actualizate anual, începând cu 1 sep­tembrie.  Ajustarea în cauză are loc în func­ţie de coeficientul salariului mediu progno­zat pentru fiecare an, raportat la cel pe care l-au avut cadrele didactice în trimestrul pa­tru al anului precedent.

În cazul de faţă, această diferenţă este de trei la sută şi ea urma să fie pusă în apli­care începând cu data de 1 septembrie a acestui an.

 

Proces de reavizare

 

Andrei Adam, şeful Direcţiei politici sa­lariale a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a precizat că proiectul de lege sus-menţionat a fost elaborat din timp, dar, din cauza demisiei Guvernului precedent, cei de la Cancelaria de Stat au întors documentul spre reavizare, aşa cum prevede legea.

După adoptare, norma respectivă ur­mează a fi pusă în aplicare din 1 septembrie 2015, în mod retroactiv.

Cât priveşte acoperirea financiară pen­tru această majorare, responsabilitatea revine Ministerului Finanţelor, care urma să prevadă din timp mijloacele financiare necesare în acest scop. Până acum, de câte ori au fost operate astfel de majorări sala­riale, întotdeauna au fost identificate surse de acoperire financiară.

Şeful Direcţiei politici salariale a Minis­terului Muncii a estimat că majorarea to­tală a nivelului de remunerare a cadrelor didactice, care ar putea fi operată în acest an, va fi de aproximativ cinci la sută. Asta pentru că sistemul de remunerare a peda­gogilor include, pe lângă salariul de funcţie, şi un şir de plăţi adiţionale.

Anul trecut, salariile pedagogilor au fost majorate cu aproximativ 20 la sută pentru marea majoritate a angajaţilor. Totodată, pentru cadrele didactice din instituţiile de învăţământ preşcolar, majorarea a fost de circa 38 la sută şi a urmărit aducerea salari­ilor acestor categorii de lucrători la nivelul prevăzut pentru învăţători şi profesori.

 

Revendicări sindicale

 

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiin­ţei a adoptat, luna trecută, o listă de reven­dicări menite să amelioreze situaţia social-economică a salariaţilor membri ai acestei organizaţii.

Una dintre aceste revendicări este ca în proiectul Legii bugetului de stat pen­tru 2016 să fie prevăzute surse financiare pentru majorarea cu 70 la sută a salariilor pentru cadrele didactice. Totodată, autorii revendicărilor cer ca din aceleaşi surse să fie egalat, de la 1 ianuarie 2016, cuantumul categoriei de salarizare a angajaţilor re­muneraţi conform reţelei tarifare unice cu mărimea minimului de existenţă, care este acum de 1667 de lei.

 

Citește și: Sindicatele solicită majorarea salariilor pentru medici cu 25 la sută

 

Revendicările în cauză au fost argu­mentate prin situaţia social-economică din ţara noastră, care s-a complicat cu mult ca urmare a majorării, de la 1 august anul curent, a preţurilor la componentele prin­cipale de cheltuieli, ceea ce a micşorat pu­terea de cumpărare a veniturilor pe care le au salariaţii.

În context, Dumitru Ivanov, preşedinte­le FSEŞ, a anunţat că premierului Valeriu Streleţ i-a fost solicitată constituirea unei comisii guvernamentale pentru negocieri cu sindicaliştii din educaţie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand