9 October 2024
Chisinau
Social

Rezultatele ADMITERII: Dreptul rămâne în topul preferinţelor studenţilor. Specialităţile agricole – văduvite de cereri

Loading
Social Rezultatele ADMITERII: Dreptul rămâne în topul preferinţelor studenţilor. Specialităţile agricole – văduvite de cereri
admiterea

Foto: salon.com

Ministerul Educaţiei a făcut publice rezultatele primei etape de depunere a cererilor pentru admitere în universităţi. Ca şi în anii precedenţi, dreptul, me­dicina şi economia sunt cele mai solicitate specialităţi. În anul curent, pentru cele 20475 de locuri în universităţi au fost depuse 27467 de cereri.

 

Cele mai multe cereri, în raport cu numărul de locuri oferite, au fost depuse la Uni­versitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldo­vei, Academia de Studii Econo­mice din Moldova fiind pe lo­cul trei, urmând Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ”N. Testemiţanu”, după care IRIM şi Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport.

În acest an, candidaţii la ad­mitere în învățământul superi­or au avut dreptul să se înscrie concomitent la mai multe spe­cialităţi din diferite domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituţii de în­văţământ superior, ulterior ur­mând să fie înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituţii de învă­ţământ superior.

Totodată, luni 12 august, a început cea de-a doua etapă de admitere la universităţile din ţară. Absolvenţii care au ratat admiterea în sesiunea de bază şi-au depus dosarele, timp de două zile, la concursul repetat. Rezultatele preliminare ale ad­miterii repetate vor fi anunţate sâmbătă, 17 august, iar rezul-tatele finale – până pe 20 au­gust.

Cele mai multe locuri răma­se libere au fost la Universitatea Agrară, peste 400.

 

Studenţii aleg una, cifrele arată altceva

 

Chiar dacă studenţii năvălesc cu cereri la cele mai prestigioa­se specialităţi, studiile realizate de ANOFM arată că piaţa mun­cii este suprasaturată de jurişti şi economişti şi duce lipsă de meseriaşi.

Un studiu realizat de IMAS arată că şase din zece moldo­veni (63%) consideră că profe­siile cu cele mai multe avantaje sunt cele de ministru, premier şi deputat. În topul prestigiului profesional se regăsesc medicii, în locul cărora s-ar vedea jumă­tate dintre cetăţenii ţării (49%), iar avocaţii, judecătorii şi pro­curorii obţin 44%.

 

g_social

Cele mai multe locuri libere, rămase după prima etapă de admitere, au fost la Universitatea Agrară, peste 400

 

Barometrul profesiilor din Moldova, elaborat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, arată că în ul­timii ani cele mai multe oferte de muncă sunt în alimentaţia publică şi anume pentru vânză­tori, bucătari, brutari, cofetari, chelneri, dar şi în domeniul construcţiilor şi industriei, unde sunt la mare căutare pietrarii, zugravii, inginerii, electricie­nii şi mecanicii. Anume aces­te meserii au acumulat 13% în sondaj. Agenţia Naţională pen­tru Ocuparea Forţei de Muncă avertizează că statul ar trebui să sporească învăţământul profesi­onal în domeniul industriei şi să reducă drastic ofertele de studii pentru domeniul agrar, pentru a nu pregăti şomeri cu diplomă de studii superioare.

 

Alegerea profesiei: între efectul turmei şi indecizie

 

Un alt sondaj, realizat de «Ad Asta Group», arată că tinerii, depunând dosarele de admite­re, de fapt, nu ştiu încotro s-o apuce, de cele mai dese ori fiind influenţaţi de părinţi. În cadrul sondajului, au fost intervievaţi peste 100 de tineri, preten­denţi la cinci universităţi de top din ţară.

În perioada admiterii, repre­zentanţii «Ad Asta» au discutat cu viitori studenţi care și-au în­cercat norocul la Universitatea de Stat, Universitatea Tehnică, Academia de Studii Economice, Academia de Arte sau Univer­sitatea de Medicină. Sondajul consta din întrebări simple des­pre cât de dificil le-a fost tineri­lor să aleagă domeniul pe care vor să-l studieze şi dacă ar folosi servicii de ghidare în carieră.

 

admiterea

Foto: ziar.jurnal.md

 

Dintre cei 76 de tineri care au completat chestionarul, 49% au spus ca le-a fost dificil să alea­gă domeniul pe care vor să-l studieze, iar 51% au afirmat că nu le-a fost dificil. Mulţi dintre cei care au răspuns pozitiv ne-au mărturisit că nu prea ştiu ce vor şi nu sunt siguri de alegerea făcută.

Unii tineri au venit la admi­tere împreună cu părinţii, spu­nând că anume ei au jucat rolul de ghid în carieră. Alţii se uitau lung la lista de facultăţi în spe­ranţa de a găsi astfel răspunsul la întrebarea «ce vreau să de­vin?».

Marea majoritate, 74% din­tre cei 76 de tineri chestionați au afirmat că ar folosi servicii de ghidare în carieră dacă ele ar exista şi doar 22% au răspuns negativ, iar 4% nu au dat niciun răspuns la această întrebare.

În timp ce ghidarea în carieră este un punct forte al serviciilor oferite de universităţile europe­ne, în Republica Moldova acest domeniu abia începe să prindă contur.

În ţară, există cel puţin două centre de ghidare în carieră: la Universitatea de Stat şi Acade­mia de Studii Economice, dar foarte puţini tineri ştiu despre existenţa lor.

 

Specialitățile cele mai căutate:

Drept – USM (51 cereri/loc)Medicina – USMF (farma­cie – 42 cereri/loc), stoma­tologie – 31 cereri/loc)

Contabilitate – USM (30 cereri/loc),

ASEM (conta­bilitate 11 cereri/loc)

Jurnalism – USM (31 cereri/loc)

Relații Internaționale – USM (25 cereri/loc)

Tehnologia şi managemen­tul alimentaţiei publice – UTM (18 cereri/loc)

Finanțe și bănci – ASEM (16 cereri/loc)

Specialităţile mai puţin solicitate:UPS ”Ion Creangă” (matematică şi infor­matică, geografie şi istorie, etnografie)US Bălţi (limbi şi literaturi, educaţie civică, știinţe ale comunicării)AMTAP (regie, management artistic, dramaturgie)

US Agrară (viticultură şi vinificaţie, zoo­tehnie, ingineria mediului)

UTM (ingineria şi managementul indus­triei alimentare, ingineria şi managemen­tul industriei uşoare, utilaje şi tehnologii de ambalare a produselor, tehnologia produselor din ceramică și sticlă)

USM (limbi şi literaturi, biblioteconomie, geologie, biologie, energetică netradiţio­nală)

US Comrat (limba şi literatura găgăuză)

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand