3 October 2024
Chisinau
Editorial

Responsabilitatea și respectarea cuvântului dat, indicii ale probității morale

Loading
Editorial Responsabilitatea și respectarea cuvântului dat, indicii ale probității morale
Responsabilitatea și respectarea cuvântului dat, indicii ale probității morale
nanoreview.net

Cuvântul rostit… Cuvântul cântărit… Cuvântul dat… S-ar părea că e vorba, de fapt, cam de aceleași noțiuni, însă nuanțele fac diferența în ceea ce privește esența.

Părinții mă învățau încă de pe când eram mic: „cuvântul dat trebuie să fie respectat, chiar dacă asta nu e în folosul tău, chiar dacă poate să fie în dauna ta. Cuvântul e mai presus decât orice împrejurări sau scuze. Odată ce l-ai dat, trebuie să te ții de cuvânt!”.

Nu în zadar în Biblie scrie: „La început era Cuvântul, și Cuvântul era cu Dumnezeu, și Cuvântul era Dumne­zeu” (Ioan, 1:1).

Istoria e plină de exemple de cazuri în care protagoniștii nu s-au ținut de cuvânt, acest lucru du­când uneori la tragedii, chiar la dezastre. Cuvântul dat și nerespectat este, de fapt, tot un fel de trădare. Nu­mai că aceasta nu cade sub incidența Codului penal, ci poate fi amendată, sancționată doar sub aspect moral.

În Rusia pre-sovietică, exista un termen frecvent întâlnit într-un anumit cerc: „kupeceskoe slovo” („cu­vânt de negustor”). Acesta era mai presus decât orice document semnat. Vă aduceți aminte de filmul „Tan­dra și dulcea mea fiară” după nuvela „O dramă la vâ­nătoare” de Cehov? Bine că acum iubita nu poate fi cedată în baza „cuvântului de negustor”, care nu mai e la modă, fiindcă ar fi taxat drept trafic de influență, de persoane etc. Oricum, sfatul nostru e să vă păziți iubitele (iubiții)…

Și totuși, multe tranzacții în micul business de la noi și din lume se bazează pe cuvântul dat și respectat. În caz contrar, se ajunge la procese în instanță, la re­glări de conturi, la dușmănii și crime…

În mediul politic, circulă de mult timp ideea că acor­durile, tratatele sunt semnate pentru a fi încălcate, cu­vântul dat al unui om onest însă rămâne imuabil…

Politicienii, demagogi și ipocriți prin definiție, una spun, mai ales în campaniile electorale, și alta fumează când ajung la guvernare…

Sindicatele nu activează într-un vid, fac parte și ele din societate. Aici, poate mai mult ca oriunde, se simte corectitudinea, sinceritatea celor care apără drepturile celor mulți, care își pun mari speranțe în cei pe care i-au ales și le-au încredințat misiunea de a le reprezen­ta interesele. Iar cuvântul dat trebuie respectat, în ori­ce situație, oricine ar fi partenerii de negociere, oricine ar fi la guvernare…

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand