Comitetul Executiv al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a întrunit recent în ședință ordinară. Membrii comitetului s-au pronunțat asupra chestiunii cu privire la activitatea Camerei Naționale a Cărții și a Teatrului Dramatic de Stat pentru tineret „S ulițî Roz”, în vederea respectării legislației muncii și a prevederilor Convenției colective la nivel de ramură.
Tatiana Cazacu, șefa secției pro-tecție juridică și social-economică a aparatului Consiliului Republican al FSLC, a spus că, în mare parte, administrația acestor instituții respectă prevederile legislației muncii și a Convenției colective (nivel
de ramură), iar membrii de sindicat beneficiază de concedii suplimentare de odihnă, conform prevederilor Convenției și Contractului colectiv de muncă (nivel de unitate).
Registrul de evidență a formularelor de carnete de muncă, precum și Registrul de evidență a circulației carnetelor de muncă sunt întocmite în conformitate cu Regulamentul respectiv. Adminis-trația respectă drepturile sindi-catului la informație, conform prevederilor art. 386 al Codului muncii și art. 23 din Legea sindicatelor.
Administrația remunerează sa-lariații conform prevederilor Regulamentului cu privire la modul de stabilire a sporurilor, suplimentelor, a premiilor și ajutorului material angajaților Camerei Naționale a Cărții, care este contrasemnat de președintele organizației sindicale din unitate. Regulamentul prevede pentru salariați spor pentru vechime în muncă, pentru grad de calificare, spor pentru importanță națională și pentru utilizarea, în exercițiul funcțiunii, a unei limbi străine. Premiile se acordă lunar, în funcție de competența profesională și aportul personal al fiecărui salariat.
Și salariații de la Teatrul „S ulițî Roz” beneficiază de spor pentru vechime în muncă, de ajutor material unic și de concedii suplimentare în conformitate cu prevederile art. VI pct. 41 și 48 al Convenției colective (nivel de ramură) și de premiu anual, acordat în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 180 din 11.03.2013.
Membrii Comitetului Executiv au menționat faptul că este necesar ca administrația, de comun acord cu sindicatele, să prevadă în devizul de cheltuieli mijloace în mărime de cel mult 0,15% din fondul de retribuire a muncii pentru acțiuni prevăzute în Contractul colectiv de muncă, conform Legii sindicatelor (art. 35 p. 5).
În cadrul ședinței, s-a discutat și despre activitatea organizatorică, educațională și informațională a organizațiilor sindicale de la Ansamblul Național Academic de
Dansuri Populare „Joc”, de la Școala sportivă de ciclism și de la Revista „Noi”. Totodată, membrii Comitetului Executiv al FSLC au recomandat liderilor sindicali să întreprindă măsuri în vederea îmbunătățirii activității sindicale, în conformitate cu prevederile statutare și cu actele normative în vigoare.
La finalul ședinței, membrii Comitetului Executiv au discutat aspecte ce țin de organizarea Spartachiadei a XVI-a a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură. Etapa finală a spartachiadei urmează să se desfășoare în perioada 19-20 mai curent, pe teritoriul Caselor de Odihnă și Recuperare „Perlele Nistrului” din Vadul lui Vodă.
FSLC a mai desfășurat recent, în cooperare cu CNSM, un seminar informativ cu genericul „Negocierea Contractului colectiv de muncă”. Evenimentul a fost organizat în contextul declarării de către CNSM a Anului Contractului Colectiv de muncă. Seminarul a reunit președinții organizațiilor sindicale primare din municipiul Chișinău.
Nadejda ANDRONIC,
vicepreședintă a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură