19 iunie 2024
Chisinau
Cultura

Republica Moldova va avea un Monument al Limbii Române

Loading
Cultura Republica Moldova va avea un Monument al Limbii Române
monument-limbii

Foto: asm.md

Pe 11 martie, comisia Acade­miei de Știință a Moldovei a desemnat câștigătorul proiec­tului pentru construcția „Mo­numentului Limbii Române”.

 

Câştigători ai concursului au de­venit sculptorii Vlad Basarab şi An­drei Ciubotaru din Bucureşti, care au prezentat lucrarea „Monument în formă de carte deschisă în plan circu­lar”. Viitorul monument va avea un diametru de 20 de metri şi va prezen­ta pe soclu 20 de file de carte, unde va fi scrisă istoria limbii române. Fi­lele vor fi din cupru, fiecare având o înălţime de 6,50 m.

De menţionat că la competiţie au participat 14 concurenţi: sculptori, arhitecţi, graficieni din Republica Moldova, România şi Canada. În to­tal, au fost depuse 21 de proiecte.

Printre proiecte s-au regăsit: „Co­loana infinită”, „ Arcul de Triumf”, „Călimara cu peniţa”, „Naiul”, „Clo­potniţa Victoriei Limbii Române” ş. a. Juriul a evidenţiat şi alte trei pro­iecte. Unul dintre acestea a fost rea­lizat de Alexei Gărgăun, Alexandru Butnaru, Vladimir Vîsoţchi, Roman Starodub, Sergiu Ursu, arhitecţi din Republica Moldova, care au prezen­tat o schiţă de monument în formă de Arc de Triumf, iar cel de-al doilea – de Andrei Mărgulescu, arhitect din Bucureşti, care a prezentat un mo­nument-subterană.

Cel de-al treilea proiect de monu­ment apreciat de juriu, realizat sub formă de nai stilizat, a fost al sculp­torului Andrei Dohotaru din Chişi­nău.

Monumentul dedicat Limbii Ro­mâne va fi amplasat în piațeta Aca­demiei de Științe. Acesta urmează să fie înălțat până pe 31 August, de Ziua Limbii Române.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand