Eșecurile fundamentale ale trecutului și perspective de dezvoltare pentru următorul deceniu
La 30 de ani de la obținerea independenței, Republica Moldova rămâne a fi un stat fracturat, marcat de o serie de vulnerabilități cronice. Republica Moldova nu a reușit să facă un salt cu adevărat calitativ în evoluția sa, iar problemele fundamentale ce țin de dezvoltarea țării au perpetuat. Drept urmare, țara face cu greu față noilor provocări de dezvoltare.
Sunt câteva dintre concluziile Raportului de Stare a Țării 2021 (RST): „Republica Moldova, la 30 de ani de independență”, elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert–Grup” în colaborare cu Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și lansat marți, 23 noiembrie, în cadrul Conferinței Anuale Internaționale MACRO 2021 „Republica Moldova, la 30 de ani de independență. Concluzii și perspective pentru o dezvoltare sustenabilă”.
Evenimentul a întrunit lideri politici, factori de decizie, experți locali și internaționali, reprezentanți ai autorităților locale, sectorului privat, sectorului asociativ și mediului academic din Republica Moldova.
„Având în vedere aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova, scopul actualei ediții a Conferinței MACRO este de a discuta concluziile cheie și lecțiile învățate în ultimele trei decenii, cu accent pe analiza principalelor succese și eșecuri, oportunități ratate, precum și prioritățile viitoare privind îmbunătățirea sistemului economic, social și cel de guvernare. Anul 2021, care este simbolic, având în vedere cea de-a 30-a aniversare a independenței, a fost marcat și de un punct de cotitură, prin victoria majorității parlamentare pro-europene și crearea unui guvern pro-reformist, care aduce noi opor-tunități și speranțe pentru dezvoltarea democratică a ţării şi modernizarea ei economică şi socială”, a declarat, în debutul conferinței, Marcel Röthig, reprezentant al Fundației „Friedrich Ebert” în Ucraina și Republica Moldova.
Premierul Natalia Gavrilița a fost de acord cu concluziile Raportului, susținând, în context: „Obiectivul nostru este să readucem încrederea și speranța unui trai mai bun pentru oameni, alături de familiile lor, încredere care să tempereze valul de migrație. Pentru a realiza acest obiectiv, reforma justiției și progresele în combaterea corupției sunt factori cheie”.
Potrivit autorilor RST 2021, pe parcursul celor trei decenii de independență, Republica Moldova nu a reușit să-și soluționeze trei vulnerabilități principale: erodarea capitalului uman, subdezvoltarea tehnologică și vulnerabilitățile structurale.
Una din concluziile raportului este: „Pentru ca R. Moldova să devină mai competitivă și să se orienteze către un parcurs de dezvoltare sustenabilă, țara trebuie să facă față în următorii ani câtorva provocări majore: modernizarea sistemului educațional, recuperarea decalajului tehnologic, creșterea accelerată a productivității muncii, adaptarea la schimbările climatice și consolidarea securității energetice.
În 2021, Republica Moldova marchează 30 de ani de independență. Ediția a noua a Conferinței Internaționale Anuale MACRO: „Republica Moldova, la 30 de ani de independență. Concluzii și perspective pentru o dezvoltare sustenabilă”,a pus în discuție principalele concluzii și lecții învățate în cei 30 de ani de independență, cu accente pe principalele succese și eșecuri, oportunități ratate și perspective de viitor, precum și priorități pentru îmbunătățirea sistemului economic, social și de guvernare.
Conferința Internațională Anuală MACRO este și o platformă de prezentare și dezbatere a principalelor constatări și recomandări ale Raportului de Stare a Țării. Ediția curentă a publicației conține, pe lângă capitolele tradiționale, o analiză retrospectivă a celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova din punct de vedere al dezvoltării economice, sociale și politice. De asemenea, publicația din acest an analizează recomandările formulate în edițiile anterioare ale Raportului de Stare a Țării și nivelul de implementare a acestora de-a lungul timpului.