Patronii din domeniul construcțiilor și drumurilor se plâng că în ultimii ani afacerile nu le merg bine. În Republica Moldova sunt în prezent circa 5000 de companii de construcții. În același timp, în Japonia activează doar 50 de companii.
Numărul mare de firme, dar și economia Republicii Moldova în stagnare, duce la falimentarea multor companii, în special, a celor mici care nu mai pot face față. Despre toate problemele din domeniu s-a vorbit joi, în cadrul adunării generale a Federației Patronale a Construcțiilor, Drumurilor și a Producătorilor Materialelor de Construcție „CONDRUMAT”.
La eveniment au participat Ion Stratulat, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, și Victor Talmaci, președintele Federaţiei Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „SINDICONS”. Victor Talmaci a pus problema muncii la negru, a salariilor în plic, privind crearea condițiilor de muncă bune pentru salariați etc.
„Conducerea Federației Patronale a Construcțiilor, Drumurilor și a Producătorilor Materialelor de Construcție „CONDRUMAT” a dat start, acum circa 10 ani, la mișcarea patronală în Republica Moldova. Patronatele nu fac politică. Ne-am adunat aici să vorbim despre realizările din anul trecut, despre planuri, precum și să dezbatem problemele noastre comune și să vedem cum acționăm în continuare”, a declarat, în debutul ședinței, Pavel Caba, președintele „CONDRUMAT”.
Referindu-ne la activitatea Federației Patronale „CONDRUMAT”în anul trecut, Pavel Caba a menționat faptul că
scopul principal a fost îmbunătățirea și ajustarea cadrului legislativ existent și promovarea intereselor membrilor entității. Este vorba de conlucrarea reprezentanților Federației Patronale cu organele de resort, cu comisia de specialitate din forul legislativ la planificarea cadrului bugetar de cheltuieli pe termen mediu, document care stabilește obiectivele politicii bugetar-fiscale pe următorii trei ani.
De asemenea, din partea federației au fost înaintate propuneri pentru amendarea și completarea legislației muncii încă în anul 2012, care parțial au fost luate în considerație doar prin modificările din 2016 operate la Codul muncii în redacție nouă, care a fost adoptat.
Cei prezenți la adunarea generală au dezbătut proiectul Codului urbanistic și construcțiilor, care în prezent este reexaminat în comisiile parlamentare. S-a vorbit despre licitații, despre modul cum sunt obținute comenzile de stat, care uneori nu prea sunt transparente.
Constructorii sunt nemulțumiți și susțin că nu vor fi lucrări de calitate atâta timp cât la licitații câștigă firmele care oferă cel mai mic preț, aceasta însemnând și cea mai proastă calitate, atâta timp cât materialele de construcții au același preț peste tot. În context, s-a menționat că o altă problemă în domeniu este criza de brațe de muncă înalt calificate.
„Formarea profesională este o temă dureroasă. Au fost distruse școli profesionale, tinerii pleacă peste hotare, în căutarea unei munci plătite mai bine, a unui trai mai bun”, a relevat Pavel Caba.
Și Victor Talmaci a menționat că în ramura construcțiilor nu prea vin tineri, fiindcă aceasta nu este foarte atractivă pentru ei. „În primul rând, condiţiile de muncă sunt dificile. Salariile sunt foarte mici, ținându-se seama de efortul mare și de munca grea, şi, drept consecință, tineretul cred că este singurul care nu acceptă imediat aceste condiţii, impuse de angajatori”, susține președintele SINDICONS.
Participanții la Adunarea generală a Federației Patronale „CONDRUMAT” au mai dezbătut și alte probleme de interes major și și-au trasat obiectivele principale de viitor.
În prezent, sindicatele conlucrează cu patronatele la varianta revăzută a Convenției colective.