21 mai 2024
Chisinau
Economie

Reformele necesare pentru un mediu de afaceri competitiv au fost discutate cu experții Băncii Mondiale

Loading
Economie Reformele necesare pentru un mediu de afaceri competitiv au fost discutate cu experții Băncii Mondiale
Reformele necesare pentru un mediu de afaceri competitiv au fost discutate cu experții Băncii Mondiale

 

 

intrevedere-ME-BERD

Foto: oficial.md

În cadrul întrevederii, de la 3 martie, dintre viceprim-ministrul Stephane Christophe Bride, minis­tru al Economiei, și Misiunea Băn­cii Mondiale, condusă de Melissa Rekas, au fost abordate principalele reforme necesare pentru consolida­rea mediului de afaceri ce urmează a fi implementate prin intermediul Proiectului Băncii Mondiale pen­tru Ameliorarea Competitivității II (PAC II), se menționează într-un comunicat de presa al Ministerului Economiei.

 

„Apreciem parteneri­atul constructiv dintre Ministerul Economiei și Banca Mondială și asistența oferită de BM Republicii Moldova, ce contribuie la dezvolta­rea economică a țării noastre prin sporirea capacității instituționale în sectorul public pentru a imple­menta reformele necesare în ve­derea consolidării unui mediu de afaceri competitiv și a unui climat investițional atractiv”, a menționat ministrul Economiei.

Ministerul Economiei, cu spri­jinul PAC II, va implementa o se­rie de reforme ce au drept scop creșterea exporturilor și sporirea competitivității sectorului între­prinderilor mici și mijlocii (IMM), perfecționarea cadrului de regle­mentare a afacerilor și crearea unui climat de afaceri sigur și atractiv pentru investitori. Pentru a con­cura cu succes pe piețele mai mari, cum este cea a Uniunii Europene, întreprinderile din Republica Mol­dova trebuie să-și îmbunătățească managementul strategic al firme­lor, managementul financiar, ca­litatea produselor, a proceselor de producție etc. Astfel, PAC II vine cu o serie de instrumente practi­ce, cum ar fi facilitarea accesului la finanțare și lansarea unei linii de credit pentru sectorul privat.

Experții Băncii Mondiale au anunțat că vor oferi în perioada următoare un studiu în sfera ex­porturilor și un set de recomandări pentru MIEPO, în vederea consoli­dării acestui sector. Totodată, vor oferi expertiza lor și ODIMM-ului printr-un studiu al pieței, pentru ca aceasta să dezvolte instrumen­tele necesare în funcție de cerințele mediului de afaceri.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
6
Comentează
 • Alina
  09.03.2015

  Activ si in forta, proaspatul ministru al economiei, parca emana europenismul sau in activitate. Nu doar ca e de origini europene, dar asta o vedem si in avctivitatea sa, in fiecare zi avind un sir intreg d eintruniri, dialoguri care sa aiba un aport considerabil la dezvoltarea economica a statului.

 • Victor
  09.03.2015

  Banca Mondiala, asta e serios, comepetitatea noastra trebuie reglata de lege si de incredere dintre domeniul afacerilor si stat.

 • Iulian
  09.03.2015

  Important este ca acesta sa duca pina la bun sfirsit pe care Candu le-a pornit si care deja partial sunt facute, cum ar fi conducta Iasi – Ungheni si sa credem ca va ajunge si la Chisinau.

 • Mihai
  09.03.2015

  Bride trebuie sa depuna tot efortul pentru a crea un mediu de afaceri sanatos in tara, in care intrepronorii autohtoni, cit si investitorii straini, sa fie protejati si sa se poate dezvolta.

 • Sorin
  09.03.2015

  Aceste reforme vor atrage neconditionat noi investitii in tara, sper sa ii resuseasca noului ministru sa faca curatenie in acest domeniu.

 • Elena Nuca
  09.03.2015

  Speram mult ca datorita Programului PAC2 Moldova sa poata exporta mai mult peste hotare, mai exact in tarile UE, astfel ca statul nostru sa se integreze nu doar politic ci si economic pe piata europeana.

Citește și
slot thailand