21 mai 2024
Chisinau
Social

Reformarea domeniului cercetării și științei, mai multe semne de întrebare

Loading
Social Reformarea domeniului cercetării și științei, mai multe semne de întrebare
Reformarea domeniului cercetării și științei, mai multe semne de întrebare
Vocea poporului

La insistența liderilor sindi­cali din instituțiile științifice, Consiliul General al Federației Educației și Științei (FSEȘ) a invitat-o pe Elena Belei, se­cretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), la o întâlnire unde discuțiile au vizat reforma do­meniului cercetării și științei, în plină desfășurare și care generează mai multe semne de întrebare.

Întâlnirea, care a durat mai bine de trei ore, a încins spirite­le. Președinții comitetelor sindi­cale și directorii institutelor au pregătit şi adresat, în prealabil, o serie de întrebări oficialului, vi­zând chestiuni care îi preocupă în mod direct pe liderii sindicali, pe conducători, precum și destinul de mai departe al cercetătorilor, modul de organizare a cercetării. Cea mai dureroasă problemă a fost cea care ține de aspectul fi­nanciar și cea de finanțare în bază de proiecte.

„Atât timp cât mecanismul se desfășoară anevoios, tinerii plea­că. Marea majoritate a cercetăto­rilor au vârsta medie de 60 de ani. Incertitudinea în care ne aflăm creează probleme și riscuri. Vom ajunge în situația în care nu va avea cine să primească acel sala­riu decent de care vorbiți. Tinerii pleacă, cine vine mâine să lucre­ze?”, întreabă retoric Svetlana Co­jocaru, directorul Institutului de Matematică și Informatică.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand