Puterea sindicatelor depinde de numărul de sindicaliști. Căci un sindicat mai puternic va avea o capacitate mai mare de a negocia contractul colectiv, de a îmbunătăți salariile și condițiile de muncă, de a asigura un mediu de lucru sigur și sănătos și de a soluționa problemele, atunci când apar.
Din acest motiv, recrutarea noilor membri de sindicat este un proces continuu și trebuie efectuată prin metode moderne, astfel încât să aibă o arie de acoperite cât mai largă.
În acest sens, menționăm că Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor din Construcții „Sindicons”, care, în perioada iulie-noiembrie 2021, având sprijinul Federației Internaționale a Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului (BWI), implementează un proiect orientat spre recrutarea noilor membri de sindicat și informarea acestora în domeniul legislației muncii.
Federația „Sindicons” a identificat doi activiști sindicali recrutori, Gheorghe Ivanov și Victor Țurcanu, susținuți de Tudor Rusu, organizator sindical profesionist din cadrul Federației, care merg la întreprinderile de ramură și le vorbesc salariaților despre rolul sindicatelor și cât de important e să fii membru al acestei organizații.
Motivarea apartenenței la sindicat
Pentru a spori capacitățile de recrutare și a contribui la însușirea bunelor practici de organizare în sindicate, la invitația Federației „Sindicons”, recent, în Republica Moldova au venit în vizită de lucru Gheorghe Bălăceanu, președinte al Federației Generale a Sindicatelor „FAMILIA” din România, însoțit de Cătălin Cîrneci, specialist în domeniul recrutării de la Federația „FAMILIA”, care au susținut un seminar de instruire în incinta Institutului Muncii.
Potrivit lui Victor Talmaci, președinte al Federației „Sindicons”, motivarea aparte-nenței la sindicate este o direcție de bază, la care permanent se lucrează, pentru a oferi membrilor de sindicat tot suportul necesar, a le apăra drepturile și interesele în procesul de negocieri cu partenerii sociali.
Liderul sindical a menționat că există anumite dificultăți în procesul de recrutare, dar acestea pot fi depășite printr-o bună comunicare, prin insistență și perseverență în atingerea obiectivelor pe care le urmăresc organizațiile sindicale.
Gheorghe Bălăceanu, președinte al Federației „FAMILIA”, a punctat faptul că în prezent, la nivelul Uniunii Europene, există două direcții de politici noi pe care trebuie să le ia în calcul organizațiile sindicale în activitatea lor: digitalizarea și economia verde. În cazul dat, digitalizarea se referă la oferirea potențialilor membri de sindicat a unor oportunități facile și rapide de interacțiune online cu organizația sindicală – aderarea la sindicate prin intermediul unor pagini web, achitarea cotizațiilor de membru pe platforme online, posibilitatea de a semnala abuzuri și a publica petiții prin diverse instrumente online. Iar economia verde se referă la aplicarea unor noi metode de lucru, inovative, non-ofensive mediului.
Totodată, Bălăceanu a subliniat că este important de a oferi potențialilor membri de sindicat instrumente concrete de beneficii: contracte colective de muncă, reprezentare profesionistă în procesul de negocieri, facilități de întremare a sănătății și de odihnă a copiilor, standarde înalte de protecție socială etc.
Subliniem că, în cadrul acestei vizite în Republica Moldova, reprezentanții Federației „FAMILIA” au avut un dialog cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și cu lideri ai centrelor sindicale național-ramurale din sectorul real, unde au fost discutate metode și tehnici eficiente de organizare și recrutare în sindicate.