9 October 2024
Chisinau
Social

Protest la Parlament pentru pensii decente și echitate socială

Loading
Social Protest la Parlament pentru pensii decente și echitate socială
Protest la Parlament pentru pensii decente și echitate socială
protest-cnsm

Foto: sindicate.md

 

Proiectul de reformare a siste­mului de pensii, votat săptămâna trecută aproape de ora 22.00 de Parlament în prima lectură, cu vo­tul a 53 de deputați ai majorității de guvernământ prezenți în sala de ședințe, a scos de dimineață în stra­dă sindicaliștii.

 

Aceştia au pichetat sediul Par­lamentului, cerând deputaților să ia în considerație amendamentele Confederației Naționale a Sindica­telor din Moldova (CNSM) la pro­iectul privind reforma sistemului de pensii, care urma să fie supus dezbaterilor în prima lectură în ca­drul ședinței Legislativului.

Sindicaliştii au scandat: „Nu muncii la negru”, „Vrem pensii de­cente”, „Echitate socială”, „Majora­rea salariului minim”, „Valorizarea pensiilor pentru toți pensionarii”, „Vârsta de pensionare corelată cu speranța de viață” şi „Pensia antici­pată: astăzi, nu mâine”.

Aleşii poporului par să nu fi ţi­nut cont de doleanţele sindicalişti­lor, asta pentru că, în aceeaşi zi, au votat în prima lectură proiectul de reformare a sistemului de pensii. Acesta prevede o nouă modalitate de calculare a pensiilor, majorarea vârstei de pensionare și a stagiului obligator de cotizare.

Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a dat citire amendamen­telor sindicatelor la proiectul de reformă, care au fost înmânate și deputaților. El a menționat că cele mai stringente prevederi ale acestui proiect de lege se referă la: majorarea vârstei de pensionare și a stagiilor de cotizare, recalcu­larea pensiilor pentru persoanele care continuă să activeze în câm­pul muncii după stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, indexarea pensiilor, acordarea dreptului la stabilirea anticipată a pensiei pen­tru limită de vârstă asiguraților și instituirea pensiei de bază pentru toți beneficiarii.

Proiectul prevede o nouă modalitate de calculare a pensiilor, majorarea vârstei de pensionare și majorarea stagiului obligator de cotizare.

„Eu cred că toată lumea este indignată în legătură cu proiectul de lege care se pune în dezbatere astăzi. Despre ce majorare a vârstei poate fi vorba, când populația noastră ajun­ge cu greu la 

65 de ani?”, a menţionat, pentru „Vocea poporului”, profesorul Ilie Țurcanu, participant la protest.

Sistemul de pensii din Republica Moldova trebuie reformat, doar că aceasta nu trebuie de făcut în detrimentul cetățenilor, susţin sin­dicaliştii. Potrivit președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza, dacă statul ar întreprinde măsu­rile cuvenite pentru a diminua economia in­formală, care a atins proporții deosebite în ultimii ani, acest fapt ar îmbunătăți situația social-economică și sănătatea cetățenilor și ar permite ca reformarea sistemului de pensii să nu fie atât de dureroasă.

„Da, trebuie reformat sistemul de pen­sii și noi suntem pentru sută la sută, numai că nu dorim ca această reformă să se facă la repezeală, nechibzuit, iar după o perioadă, cetățenii să ne critice. Nu e problema în ma­jorarea vârstei de ieșire la pensie, problema constă în bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru că nu sunt bani. În fiecare an crește deficitul bugetar. Noi punem altfel problema: oare trebuie majorată vârsta de pensionare sau, totuși, să găsim sursele din economia formală? Ne-am adresat autorităților: haideți să punem capăt economiei informale și atunci va fi mai ușor pentru cultură, pentru educație, știință, pentru salarii, fiindcă în anul viitor s-ar putea  să se întâmple astfel că pensia va fi mai mare decât salariul tarifar pentru pri­ma categorie. Din 2014, salariul minimal nu s-a mai schimbat. Noi suntem clopoțelul care sună și amintește: dragii noștri, noi vorbim în numele a 400 de mii de salariați, ei conco­mitent sunt și alegători. Noi nu vorbim în stil populist, ci argumentat”, a spus Oleg Budza, într-o conferință de presă. De asemenea, Oleg Budza a spus că reforma pensiilor trebuie să ia în considerație câteva aspecte importante: speranța de viață scăzută și sănătatea precară a cetățenilor moldoveni.

 

Au discutat, dar nu au fost auziți

 

În context, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a subliniat că reprezentanții sin-dicatelor au participat activ în grupul de lu­cru pentru realizarea conceptului de reformă a sistemului de pensii, unde și-au prezentat propunerile vizavi de acest subiect. Totodată, el a afirmat că proiectul aprobat de Guvern este, în linii mari, bine intenționat. ,,Noi, însă, ne dorim îmbunătățirea acestuia, astfel încât reforma să poată asigura un sistem de pensii echitabil și sustenabil, care să garante­ze un trai decent beneficiarilor de pensii”, a spus Sainciuc.

Drept argument al majorării censului se aduc exemple din statele occidentale, însă fără a se ține seama de speranța de viață a femeilor și bărbaților din țara noastră, care este încă la un nivel foarte jos în comparație cu aceste țări.

Conform datelor BNS, în anul 2015, speranța de viață la naștere a constituit 75,5 ani pentru femei și 67,5 ani pentru bărbați. Raportul Mondial privind Îmbăt-rânirea Populației pentru anul 2015, elabo­rat de ONU, clasează Republica Moldova pe penultimul loc la categoria speranța de viață a bărbaților și, respectiv, ultimul loc la speranța de viață a femeilor, în clasamen-tul țărilor europene.

Un alt aspect important al reformei se referă la cerința sindicatelor de recalculare anuală a pensiilor pentru persoanele care continuă să activeze în câmpul muncii după stabilirea pensiei pentru limită de vârstă și achită contribuții de asigurări sociale de stat.

În varianta inițială a proiectului legii, această propunere a fost inclusă, însă fiind prevăzută acordarea dreptului respectiv o singură dată și doar pentru persoanele care au activat cel puțin cinci ani după stabilirea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, fapt ce va face imposibilă recalcularea pen­siilor pentru persoanele care au activat mai puțin de cinci ani.

Sindicatele au insistat și insistă pentru menținerea puterii de cumpărare a pensiilor aflate în plată, indexarea să fie efectuată de două ori pe an: la 1 aprilie și la 1 octombrie. Astfel, la 1 aprilie, pensiile să fie indexate la media dintre creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum și creșterea anuală a sa­lariului mediu pe țară pentru anul precedent, determinate în modul stabilit de Guvern, iar la 1 octombrie – la creșterea indicelor prețurilor de consum pentru perioada ianu­arie-iunie a anului în curs. În ambele cazuri, indexării este supusă numai partea de pensii achitată din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, sindicatele încă până la elaborarea proiectului de lege au solicitat acordarea dreptului la stabilirea anticipată a pensiei pentru limită de vârstă asiguraților care au realizat stagiul complet de cotizare cu cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, care este una din practicile internaționale în domeniul securității soci­ale. Însă autorul proiectului a condiționat acordarea dreptului respectiv cu trei ani în­aintea împlinirii vârstei standard de pensio­nare, de 65 de ani pentru bărbați și de 62 de ani pentru femei.

 

Bătrâni discriminați

 

CNSM este categoric împotriva valorizării pensiilor doar beneficiarilor care le-au stabilit în anii 2001-2008, prin care vor fi lipsite 459 de mii persoane (270 de mii de persoane care s-au pensionat anterior anului 2001 și 189 de mii de persoane pensionate în anii 2009-2016) de dreptul la valorizare și majorare a cuantumurilor pensiilor.

Or, conform proiectului, doar 67,8 mii de pensionari vor beneficia de valorizarea veni­turilor asigurat inclus la calcularea pensiei pentru limită de vârstă.

P.S. La închiderea ediției, aflăm că au survenit unele schimbări în proble­ma censului de pensionare. Femeile și bărbații din Republica Moldova ar putea ieși la pensie la vârsta de 63 de ani. Stagiul de cotizare va fi, de aseme­nea, unificat și va constitui 34 de ani. Aceasta prevede  avizul dat de Guvern pe marginea propunerilor expuse de deputați în prima lectură a proiectu­lui de lege privind reforma sistemului de pensii.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
2
Comentează
  • Radion
    19.12.2016

    Au iesit 10 oameni din peste 2 000 000, care au salarii legale si iata ca fac galagie. Mai bine s-ar uita in jur si ar vedea dublarea pensiilor sau ca 9 salariati din 10 au salaii in plic iar statul nu beneficiaza de impozite pentru a mari salariile.

  • veaceslav
    19.12.2016

    Ce manopulare grasa, reforma pensiei tocmai din prevederi de echitate se si face, varsta o sa creasca treptat in decurs de 10 ani, iar majorarea pensiei se face direct din 2017!

Citește și
slot thailand