Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) a organizat recent un seminar informativ on-line, cu genericul: „Protecția social-economică a salariaților, factor important în activitatea sindicală”. Evenimentul a fost condus de Margareta Strestian, președinta FSCRE.
La seminar au participat președinții organizațiilor sindicale din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice, invitați din cadrul Federației „SINDGEOCAD” și ai Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Ușoară.
Unul dintre formatorii seminarului, Liuba Rotaru, i-a informat pe participanți despre modificările în actele legislative ce țin de protecția salariaților, reexaminarea pensiilor, acordarea indemnizațiilor, a ajutoarelor, alocațiilor și a altor prestații sociale, despre Legea cu privire la protecția socială a unor categorii de populație.
Tamara Strungaru, reprezentantă a Casei Naționale de Asigurări Sociale, a vorbit la seminar despre unele prevederi ale Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, despre alte prestații de asigurări sociale, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă și boli profesionale. Totodată, formatorul a detaliat care sunt categoriile de pensii: pentru limită de vârstă, pentru dizabilitate, pensiile de urmaș.
Reprezentanta CNAS a menționat că asiguraţii din sistemul public de asigurări sociale au dreptul la următoarele prestaţii: indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, indemnizaţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină), prestaţie pentru recuperarea capacităţii de muncă, indemnizaţie de maternitate, indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutor de deces ș. a.
Indemnizații pentru incapacitate de muncă
Conform articolului 13 din Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferenţiat, în funcţie de durata stagiului de cotizare, după cum urmează: 60% din baza de calcul stabilită conform art.7, în cazul unui stagiu de cotizare de până la cinci ani, 70% din baza de calcul stabilită conform art.7, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între cinci şi opt ani, 90% din baza de calcul stabilită conform art. 7, în cazul unui stagiu de cotizare de peste opt ani. Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, pricinuită de tuberculoză, SIDA sau de cancer de orice tip, este de 100% din baza de calcul, stabilită conform art. 7 din aceeași lege.
Potrivit art.14 din legea sus-men-ționată, în scopul prevenirii îmbolnă-virilor, asiguratul are dreptul la indemnizaţie pentru carantină. Această indemnizaţie se acordă asiguratului căruia i se interzice să-şi continue activitatea din cauza carantinei, pe o durată stabilită prin certificat de concediu medical, eliberat conform legislaţiei în vigoare. Indemnizaţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor se stabileşte în condiţiile şi în cuantumurile prevăzute la art.13 alin.(1). Indemnizaţia pentru carantină nu se acordă pentru zilele în care asiguratul s-a aflat în concediu neplătit, în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani şi pentru perioada suspendării contractului individual de muncă. Norma dată nu se aplică persoanelor care îşi reiau activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial.
Participanții la seminar au apreciat utilitatea informației, venind cu unele propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ al Republicii Moldova și cu subiecte ce urmează a fi discutate la întrunirile ulterioare.