16 iunie 2024
Chisinau
Social

Proiecte care încurajează femeile din țara noastră să lucreze în domeniul IT

Loading
Social Proiecte care încurajează femeile din țara noastră să lucreze în domeniul IT
Proiecte care încurajează femeile din țara noastră să lucreze în domeniul IT
diez.md

Chiar dacă se crede că domeniul IT este unul pentru bărbați, femeile din țara noastră sparg stereotipurile și, încet, dar sigur, își fac loc printre ei și reușesc să își construiască o carieră în acest domeniu. În ultimii ani au fost lansa­te mai multe proiecte care încurajează și demonstrează că domeniul IT este pentru toți, inclusiv pentru femei.

Cristina are o carieră în domeniu IT de mai bine de 12 ani. A înțeles că este pasi­onată de calculatoare încă din clasa a 7-a, când în școala în care învăța au fost adu­se primele computere. Din acel moment a ales să fie în pas cu era digitală şi chiar să facă parte din ea. Și pentru că, în 2008, femei în IT erau foarte puține, Cristina povestește că a trebuit, de fiecare dată, să demonstreze că se pricepe la programare la fel de bine ca un bărbat.

„Aceste stereotipuri cu timpul s-au epu­izat. Venind în IT mai multe femei, totuși, bărbații au devenit mai loiali. Au început să privească cu alți ochi la acest lucru și ac­cepta mai ușor. Partea de stereotipuri a ră­mas mai mult la femei, pentru că asta vine din educație, din mediul în care suntem”, susține Cristina.

Un alt motiv pentru care femeile sunt tot mai atrase de tehnologiile digitale este și salariul pe care îl ridică. Totuși, pentru a înregistra venituri generoase, cei care ac­tivează în această sferă trebuie să se dez­volte continuu și să fie în pas cu ultimele tendințe.

„Salariile din IT încep cu o mie de euro. Pe piața, programatorii primesc 1000–1500 de euro. Aici și responsabilitatea este pe măsură. Nu poți avea un salariu bun fără responsabilitate. Scopul este în logica pe care o ai și o susții”, adaugă Cristina.

În prezent, a face IT înseamnă să gesti­onezi proiecte, să testezi aplicații sau sof­turi, să dezvolți rețele de comunicare. Chiar și așa, specialiștii spun că în țara noastră nu sunt suficienți profesioniști, astfel în­cât au fost lansate un șir de proiecte care să încurajeze femeile să își facă o carieră în IT. De altfel, cel mai bine plătit loc de muncă anunțat periodic de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Mun­că este anume în domeniul IT. Totodată, au fost create și programe care să încurajeze companiile IT să angajeze femei.

Despre faptul că femeile pot face performanță în domeniul IT ne vorbesc și cifrele de afaceri ale companiilor admi­nistrate de către doamne. În prezent, în Republica Moldova sunt peste 10 mii de specialiști IT, iar aproape o treime dintre aceștia sunt femei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand