Un proiect al Legii privind energia electrică în redacție nouă, adaptat la directivele Uniunii Europene pentru implementarea celui de-al treilea pachet energetic, a fost aprobat în cadrul unei recente şedinţe a Cabinetului de Miniştri.
Surse din cadrul Guvernului au precizat că documentul stabileşte rolul, obligațiile şi responsabilitățile autorităților competente, precum şi funcțiile, obligațiunile şi drepturile operatorului de transport şi de sistem, ale operatorilor de distribuție, producătorilor, furnizorilor şi ale consumatorilor de electricitate.
Modificările au scopul de a garanta siguranţa aprovizionării cu energie electrică şi buna funcționare a sistemului electroenergetic, precum şi dezvoltarea comerțului liber cu energie electrică între statele membre ale Comunităţii Energetice. Punerea în aplicare a noilor prevederi legislative va contribui la continuarea reformei sectorului electroenergetic şi va duce la instituirea unei pieţe de energie electrică concurenţiale, dau asigurări reprezentanţii Guvernului.
După ce proiectul în cauză va fi aprobat şi de Parlament, consumatorii finali vor avea dreptul de a procura energie electrică de la un furnizor la alegere şi vor beneficia de servicii de calitate la preţuri negociate şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu energie electrică.
Veaceslav Rufala, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Energetică, a precizat pentru „Vocea poporului” că structurii pe care o reprezintă nu i-a fost remis spre avizare proiectul sus-menţionat.
În opinia sa, această situaţie ilustrează atitudinea guvernării de la Chişinău faţă de dialogul social tripartit, dar şi faţă de societatea civilă în general, din care fac parte și sindicatele. Mai mult, exemplul respectiv este sugestiv şi în contextul declaraţiilor din ultimele zile ale primelor persoane în stat privind deschiderea spre dialog cu societatea civilă, a mai argumentat Veaceslav Rufala.