25 iulie 2024
Chisinau
Social

Proiect de lege privind energia electrică, ajustat la directivele europene

Loading
Social Proiect de lege privind energia electrică, ajustat la directivele europene
Proiect de lege privind energia electrică, ajustat la directivele europene
energie-electrica

Foto: rtv.net

 

Un proiect al Legii privind energia electrică în redacție nouă, adaptat la directivele Uni­unii Europene pentru implementarea celui de-al treilea pachet energetic, a fost aprobat în cadrul unei recente şedinţe a Cabinetului de Miniştri.

 

Surse din cadrul Guvernului au precizat că docu­mentul stabileşte rolul, obligațiile şi responsabilitățile autorităților competente, precum şi funcțiile, obligațiunile şi drepturile operatorului de transport şi de sistem, ale operatorilor de distribuție, producători­lor, furnizorilor şi ale consumatorilor de electricitate.

Modificările au scopul de a garanta siguranţa apro­vizionării cu energie electrică şi buna funcționare a sistemului electroenergetic, precum şi dezvoltarea comerțului liber cu energie electrică între statele mem­bre ale Comunităţii Energetice. Punerea în aplicare a noilor prevederi legislative va contribui la continuarea reformei sectorului electroenergetic şi va duce la in­stituirea unei pieţe de energie electrică concurenţiale, dau asigurări reprezentanţii Guvernului.

După ce proiectul în cauză va fi aprobat şi de Parla­ment, consumatorii finali vor avea dreptul de a procu­ra energie electrică de la un furnizor la alegere şi vor beneficia de servicii de calitate la preţuri negociate şi cu respectarea principiului securităţii în aproviziona­rea cu energie electrică.

Veaceslav Rufala, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Energetică, a precizat pentru „Vocea poporului” că structurii pe care o reprezintă nu i-a fost remis spre avizare proiectul sus-menţionat.

În opinia sa, această situaţie ilustrează atitudinea guvernării de la Chişinău faţă de dialogul social tripar­tit, dar şi faţă de societatea civilă în general, din care fac parte și sindicatele. Mai mult, exemplul respectiv este sugestiv şi în contextul declaraţiilor din ultimele zile ale primelor persoane în stat privind deschiderea spre dialog cu societatea civilă, a mai argumentat Vea­ceslav Rufala.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand