22 aprilie 2024
Chisinau
Economie

Proiect de integrare pe piaţa gazelor europene

Loading
Economie Proiect de integrare pe piaţa gazelor europene
gazoduct

Foto: xmedia.md

Lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni au fost lansate ofi­cial, săptămâna trecută. Gazoductul va consoli­da securitatea energeti­că a ţării şi va contribui la sporirea investițiilor, precum şi la crearea a noi locuri de muncă, a declarat premierul Iu­rie Leancă în cadrul ce­remoniei organizate cu acest prilej.

 

„Odată cu darea în ex­ploatare a gazoductului Ungheni-Iaşi, planificată pentru anul viitor, vom avea o cale adițională de import a gazelor naturale. Am demarat împreună cu UE și România pregătirile pentru următoarea etapă a proiectului, inclusiv ex­tinderea gazoductului spre Chişinău”, a menţionat prim-ministrul.

Prezent la manifestare, premierul român Victor Ponta a declarat: „Vreau să cred că, anul viitor, atunci când primii locuitori de aici din zonă (Ungheni) vor avea acces, în casele lor, la fabrici, la un gaz cu un preţ mai mic decât cel pe care-l plătesc astăzi, acel moment va fi mai impor­tant decât o mie de vorbe despre România sau Uniu­nea Europeană.”

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a declarat în context că şi pe viitor Co­misia Europeană va spri­jini proiecte similare.

Un contract de grant în valoare de şapte milioane de euro, finanțat de Uni­unea Europeană, pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni a fost semnat la începutul lunii august. Republica Moldova va con­tribui cu alte trei milioane de euro pentru realizarea proiectului de interconec­tare a reţelelor de gaze.

Conform proiectului, capacitatea gazoductului Iaşi-Ungheni va permite transportul, la prima eta­pă, a aproximativ jumătate de miliard de metri cubi de gaz pe an și de 1,5 miliarde de metri cubi – la etapa a doua.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand