Informarea corectă a salariatelor cu privire la drepturile în materie de asigurare a plății egale pentru muncă egală, combaterea fenomenului muncii informale, promovarea drepturilor și intereselor femeilor din mediul rural, combaterea fenomenului violenței de gen, implementarea prevederilor Convenției OIM nr. 190 – sunt propuneri lansate de reprezentantele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în cadrul evenimentului de consultare publică a proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea Programului de accelerare a egalității de gen în Republica Moldova pentru anii 2023-2027 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia.
În cadrul evenimentului organizat la sfârșitul săptămânii trecute de UN Women Moldova și Guvernul Republicii Moldova, alături de reprezentante ale Guvernului și societății civile, au participat Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, și Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM. Cei prezenți au discutat pe marginea Programului de accelerare a egalității de gen pentru anii 2023-2027 în Republica Moldova, care se aliniază dezideratului de integrare europeană, având la bază promovarea principiului egalității de șanse dintre femei și bărbați, fete și băieți.
Documentul are drept scop creșterea semnificativă a nivelului egalității de gen în domeniile relevante agendei Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, precum sănătatea, educația, piața muncii, activitatea de antreprenoriat, protecția socială ș. a.
În cadrul activității, Felicia Bechtoldt, secretară de Stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a subliniat că autoritățile își propun să asigure o perspectivă reală a egalității de gen în Republica Moldova.
Autoritățile trebuie să-și asume mandatul de reducere a inegalităților de gen
„În acest sens, solicităm ca autoritățile de resort să-și asume mandatul de reducere a inegalităților de gen sectoriale în documentele lor de politici. Astfel, vom asigura realizarea angajamentelor inter-naționale reflectate în Agenda de dezvoltare durabilă Moldova 2030 și Planul de acțiuni privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a relevat Felicia Bechtoldt.
În cadrul evenimentului au activat cinci grupuri de lucru, care și-au ezpus opiniile referitor la obiectivele generale și acțiunile incluse în program, printre acestea enumerându-se: reducerea inegalităților structurale de gen prin politici și bugete sensibile la dimensiunea de gen; sporirea protecției sociale pentru mai multe persoane care sunt implicate în activități de îngrijire pe termen lung a membrilor de familie; reducerea diferențelor de gen salariale pentru munca egală; sporirea numărului de bărbați care promovează egalitatea de gen; promovarea femeilor, inclusiv a femeilor din grupurile subreprezentate, în funcții de conducere și în procesul decizional la nivel central și local.
Precizăm că proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea Programului de accelerare a egalității de gen în Republica Moldova pentru anii 2023-2027 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia se află la etapa de consultare publică.