17 iunie 2024
Chisinau
Social

Programele de suport pe piața muncii pentru femeile din Moldova aduc rezultate

Loading
Social Programele de suport pe piața muncii pentru femeile din Moldova aduc rezultate
Programele de suport pe piața muncii pentru femeile din Moldova aduc rezultate
facebook.com

În anul 2023, a fost înregistrat cel mai mic număr de femei in­active pe piața forței de mun­că (de la 715.700 în 2019 la 652.700 în 2023). Rata de ocu­pare și de participare a femei­lor cu dizabilități este cea mai mare din ultimii cinci ani.

Acest lucru a fost posibil datori­tă mai multor programe de suport pentru ocuparea forței de muncă promovate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Mun­că (ANOFM). Agenția oferă sprijin persoanelor care doresc să se în­cadreze în câmpul muncii prin instruiri, consultanță, asistență în căutarea și aplicarea la un loc de muncă.

Tot în 2023, am avut cele mai multe femei ocupate pe piața muncii din ultimii cinci ani. În anul trecut, pe piața muncii lucrau cu 23.100 mai multe femei decât în 2022 și cu 16.700 mai multe decât în anul 2019.

„Programele Guvernului pentru susținerea părinților, în special a femeilor, să combine viața profe­sională cu cea de familie, încep a da roade. Mă bucur să constat că rezultatele pentru 2023 sunt sem­nificativ mai bune comparativ cu perioadele precedente și sper ca în anul 2024 să înregistrăm rezul­tate și mai bune. În cadrul minis­terului vom continua să elaborăm politici pentru a susține și încuraja femeile să-și dezvolte cariera pro­fesională, având, în același timp, posibilitatea să fie alături de fa­milie aici acasă, în Moldova”, a menționat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Guvernul a luat mai multe măsuri de susținere și încurajare a feme­ilor pentru a-și echilibra armonios viața profesională și cea persona­lă. Este vorba de introducerea și extinderea concediului paternal, mai multe opțiuni pentru utilizarea concediului de îngrijire a copilului, programul de extindere a creșelor și a serviciilor alternative de îngriji­re a copiilor, renovarea grădinițelor. De asemenea, s-a oferit mai mul­tă flexibilitate pentru organizarea muncii pentru femeile gravide, femeile care au născut de curând și cele care alăptează. Totodată, ANOFM oferă subvenții pentru dezvoltarea afacerilor locale și cre­area unor noi locuri de muncă în comunitate, dar și alt sprijin.

În anul 2023, rata de ocupa­re a femeilor a crescut mai rapid comparativ cu cea a bărbaților, ceea ce subliniază o reducere a inegalităților de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand