29 martie 2024
Chisinau
Social

Problemele sindicalistelor, pe agenda discuțiilor Comisiei de Femei a CNSM

Loading
Social Problemele sindicalistelor, pe agenda discuțiilor Comisiei de Femei a CNSM
Problemele sindicalistelor, pe agenda discuțiilor Comisiei de Femei a CNSM
zoom.com

Inechitățile în stabilirea pensiei minime în Republica Moldova, lo­curile de muncă pentru femei, salariul pe care îl primesc aces­tea, hărțuirea la locul de muncă, îmbunătățirea sistemului de asigu­rări sociale sunt doar câteva dintre temele care au fost puse în discuție, recent, la o masă rotundă în format online, a Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

La eveniment au participat reprezen­tantele Comisiei de Femei a CNSM din teritoriu, sindicaliste de la diverse centre sindicale național-ramurale, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, specialiști în do­meniul politicilor social-economice din cadrul CNSM, dar și reprezentanți ai autorităților de stat.

În debutul ședinței, Petru Chiriac, a sa­lutat organizarea acestei întâlniri, întru­cât sunt foarte multe probleme la acest capitol la care trebuie să se găsească soluții. „Despre problemele incluse în agenda de lucru a ședinței s-a vorbit nu o dată. Deși pe parcurs sistemul de pensii s-a tot reformat, viața dictează încă multe alte corectări, multe alte măsuri, ca să nu mai avem inechități”, a menționat Petru Chiriac.

 

Stabilirea pensiei, determinată de remunerarea scăzută

Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică de la CNSM, a subliniat, în context, că printre princi­palii factori care generează o atare inechi-tate se numără stagiul mai redus de cotizare al femeilor – 37,7 ani în 2021, față de cel al bărbaților – 40 de ani. De aseme­nea, este vorba de veniturile mai mici acu­mulate de actualele pensionare pe durata vieții economice active.

Totodată, majoritatea femeilor mun-cesc în sectoare cu venituri mici, în mare parte, funcțiile de conducere în organizații sunt deținute de bărbați. Femeile sunt mai mult afectate de șomaj comparativ cu bărbații. În continuare, persistă fenomenul discriminării salariale de gen – decalajul dintre salariile bărbaților și al femeilor este de circa 14%. De altfel, aceste concluzii au fost susținute și de către președinta Consi­liului Raional Hâncești al Federației Sindi­cale Educație și Științei, Ana Cimpoieşu.

În intervenția ei la acest subiect, Ana Cimpoieşu a spus că problema pentru care femeile au o pensie mult mai mică decât cea a bărbaților, este faptul că ele dețin și funcții mai puțin plătite decât cele ale bărbaților. „Este vorba în special de dome­nii în care activează preponderent femei­le, cum ar fi învățământ, protecția socială, cultura, unde salariile sunt foarte mici. Evi­dent, în construcții sau în alte domenii bine plătite, lucrează mai puține femei. De aici și pensiile mici”, a conchis Ana Cimpoieșu.

La rândul său, Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, s-a arătat convinsă că, pentru înlăturarea acestor inechități, sunt necesare eforturi conjugate, sistemice, corelate cu problema nivelului de salarizare. Totodată, ea a menționat că în prezent se atestă mai multe inegalități, care afectează în special femeile, dar și bărbații, din mediul rural. Toate aceste subiecte și propunerile care au venit în context se vor regăsi într-o Declarație a Comisiei de Fe­mei a CNSM, care va fi trimisă autorităților țării.

Referindu-se la acțiunile de solidaritate cu Ucraina, Petru Chiriac a relevat ajutoa­rele pe care le acordă sindicatele refugia-ților cazați la sanatoriile aflate în balanța CNSM. Totodată, s-a vorbit și despre par­ticiparea la manifestația din 28 aprilie or­ganizată de CNSM, dedicată Zilei mondia­le pentru securitate și sănătate la locul de muncă și Zilei internaționale a solidarității oamenilor muncii, 1 mai.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand