Federația Sindicală a Educației și Științei a convocat, miercuri, Biroul Executiv pentru a pune în discuție proiectul unei noi Convenții Colective (nivel de ramură) pentru perioada 2016-2020 și a face bilanțul Convenției Colective 2011-2015.
Dumitru Ivanov, președintele FSEȘ, a accentuat că semnarea noii Convenții Colective cu Ministerul Educației depinde de numirea noului guvern. „De îndată ce va fi numit un nou ministru al Educației, vom începe negocierile pentru semnarea Convenției Colective. Proiectul pentru următorii cinci ani este mult mai bogat. 70 la sută dintre prevederi sunt absolut noi, fiindcă o bună parte din problemele din vechea convenție au fost deja soluționate. Acum se așteaptă o reformă foarte serioasă în sistemul învățământului și trebuie să ținem cont de problemele care pot apărea și de consecințele acestora, legate în primul rând de crearea condițiilor de muncă, securitatea și sănătatea în muncă și salariu decent. Toți cei care activează în ramură trebuie să fie protejați”, a declarat Dumitru Ivanov.
Ion Bulat, vicepreședinte FSEȘ, a vorbit, la rândul său, despre realizarea Convenției Colective, care expiră la sfârșitul acestui an. „Urmare a examinării realizării acesteia pentru perioada 2011-2015, Biroul Executiv a constatat că părțile semnatare au acționat în concordanță cu prevederile Convenției întru atingerea scopurilor acesteia. În comparație cu perioada de până la Congresul V, s-a îmbunătățit simțitor activitatea Comisiei pentru consultări și negocieri colective (la nivel de ramură) Ministerul Educației – Consiliul General al SEȘ. Au fost semnate două acorduri adiționale la convenție, mersul realizării Convenției Colective și acordurile adiționale au fost monitorizate în permanență de organele de conducere ale sindicatelor”, a menționat Ion Bulat.
Părțile au acționat consolidat în vederea reglementării atestării cadrelor didactice și de conducere, la elaborarea regulamentelor de organizare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director-adjunct, de organizare și funcționare a organului local de specialitate. Nu au rămas în afara atenției părților problemele asigurării instituțiilor cu cadre didactice tinere. Anual se examinează comanda de stat de înmatriculare a studenților și elevilor, se monitorizează încadrarea tinerilor specialiști și acordarea indemnizațiilor unice și a facilităților pentru această categorie.
Retribuirea muncii a fost un subiect mereu în vizorul celor două părți. Drept rezultat, salariile cadrelor didactice au fost majorate practic anual: în anul 2011, cadrele didactice au ridicat salarii cu 11-12,5 la sută mai mari. Mulțumitoare au fost rezultatele anului 2014, când salariile cadrelor didactice din grădinițe au fost egalate cu ale celor din școli și s-au majorat cu 20 la sută, iar pentru unii salariați – cu circa 32 la sută.
Acestea sunt doar câteva exemple pozitive obținute grație muncii și negocierilor sindicatelor. Biroul Executiv al FSEȘ, organele elective de nivelul doi și organizațiile sindicale primare vor depune toate eforturile pentru implementarea Codului educației, dar vor cere organelor de resort respectarea drepturilor salariaților, adoptarea de către guvern a regulamentelor și tehnologiilor necesare adaptării actelor legislative la cerințele Codului educației, până la modificarea și completarea acestuia.