Proiectul de lege cu privire la tichetele de masă, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă de un grup de deputaţi, a primit în această săptămână aviz pozitiv din partea membrilor Cabinetului de miniştri. Conform avizului, implementarea documentului necesită a fi consultată cu organizaţiile sindicale şi cu cele patronale.
Ideea instituirii unui astfel de mecanism de alimentare a salariaţilor a fost lansată de sindicate cu aproximativ 10 ani în urmă. Ulterior, chiar dacă au existat unele iniţiative legislative, ele nu au avut sorţi de izbândă.
La sfârşitul anului trecut, în cadrul unor discuţii pe marginea problemelor social-economice între liderii sindicali şi conducerea Parlamentului, aceasta şi-a asumat angajamentul de a promova o iniţiativă legată de tichetele de masă.
Drept opţional
Proiectul de lege cu privire la tichetele de masă prevede că angajatorii vor avea dreptul opţional de a acorda lucrătorilor alocaţii individuale de hrană sub formă de tichete de masă a căror valoare va fi deductibilă. Valoarea acestora va reprezenta un venit net suplimentar pentru angajaţi, din care nu vor fi reţinute impozite pe venit şi nici contribuții de asigurări sociale sau de asistență medicală.
Astfel de tichete vor putea fi acordate de unităţile din sectorul real, dar şi din cel bugetar, a precizat Sergiu Iurcu, şef adjunct al Departamentului protecţie social-economică al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Rămâne ca factorii guvernamentali să analizeze ce posibilităţi există ca şi angajaţii din sistemul bugetar să beneficieze de tichete de masă.
Reprezentanţii salariaţilor au înaintat
mai multe propuneri la proiectul în cauză, iar o parte dintre acestea au fost deja incluse în textul documentului. La solicitarea sindicatelor, angajatorii care dispun în prezent de unele modalităţi de alimentare a salariaţilor, cum ar fi serviciile de catering sau cantinele proprii, vor putea să le utilizeze în continuare.
Tichetele vor fi
eliberate pe suport
de hârtie și în format
electronic
O altă sugestie s-a referit la emiterea tichetelor de masă şi în format electronic. Sindicatele au mai propus ca în acest proiect de lege să fie prevăzută valoarea maximă deductibilă a tichetelor de masă, dar ca angajatorii să poată oferi şi sume mai mari.
De menţionat că sindicatele au solicitat şi au obţinut dreptul de a participa în procesul de selectare a operatorilor care vor emite tichetele de masă, a mai precizat Sergiu Iurcu.
Documentul are ca scop motivarea salariaţilor, creşterea veniturilor acestora, precum și adoptarea unor deprinderi alimentare mai sănătoase.
Conform avizului Guvernului la acest proiect, angajatorii urmează să distribuie salariaţilor tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, pornind de la numărul zilelor lucrătoare din luna următoare. Totodată, angajaţii urmează să utilizeze un număr de tichete cel mult egal cu numărul zilelor efectiv lucrate.
Reprezentanţii Guvernului au recomandat în avizul lor includerea unor dispoziţii referitoare la distribuirea de către angajator a tichetelor de masă în fiecare decadă a lunii, pentru luna ce urmează.
În acelaşi timp, norma va fi completată cu prevederi referitoare la obligaţiunea salariatului de a returna tichetele neutilizate.
Instrument social
Potrivit autorilor proiectului, valoarea nominală a unui tichet de masă va constitui 45 de lei şi urmează să fie indexată anual. Aceste tichete vor putea fi utilizate exclusiv pentru produse alimentare şi doar de către salariatul pentru care au fost emise. De asemenea, va fi strict interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului.
Instituirea tichetelor de masă constituie o măsură de protecţie socială a salariaţilor şi reprezintă un instrument social exprimat printr-un venit net suplimentar pentru angajaţi, a menţionat Stela Grigoraş, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Implementarea tichetelor de masă va avea ca efect social motivarea salariaţilor, creşterea veniturilor lor şi a puterii de cumpărare, precum şi va contribui la adoptarea unor deprinderi alimentare mai sănătoase, a adăugat Stela Grigoraş.
Importanţa proiectului
Proiectul de lege este foarte important şi a fost dezbătut pe larg în societate, a afirmat premierul Pavel Filip. În esenţa lui, documentul este unul de orientare socială, iar în opinia prim-ministrului, lucrătorii din ţara noastră vor avea numai de câştigat în urma adoptării lui.
Inițiativa în cauză vizează inclusiv lupta împotriva salariilor în plic și a evaziunii fiscale, susţin reprezentanţii Parlamentului. Cu aceste tichete, oamenii vor putea procura produse alimentare, merge la restaurante, cafenele sau la magazine.
Acest sistem funcționează din 1954 în mai multe țări europene, printre care Italia, Franța, Cehia, Ungaria, România.
Proiectul urmează a fi discutat şi adoptat de Parlament şi pus în aplicare de la 1 ianuarie 2018.
Dacă va fi aprobată această lege – sunt sigur că europenii vor aprecia pasul acesta făcut și garanțiile acordate salariaților ce lucrează oficial. Vom fi primii din CSI!
Mare problemă aceste tichete! Pur șli simplu sunt utile pentru cetățeni dar și agenții economici! Așa, că!
nu e rău proiectul, nu are nimeni de pierdut, de aceea să fie adoptat..e unul pentru necesitățile oamenilor simpli!