
Foto: vocea.md
Are o suprafaţă relativ mică şi un număr nu prea mare de locuitori. Vorbim despre satul Nişcani din raionul Călăraşi, unde relaţiile de muncă constructive şi dialogul social sunt la ele acasă. Ajutorul reciproc venit din partea celor trei parteneri contribuie atât la îmbunătăţirea stării de lucruri din comunitate, cât şi a instituţiilor de învăţământ.
Echipa „Vocii poporului” s-a deplasat la Călăraşi pentru a se convinge de această realitate şi dacă există, în special, acel dialog social sănătos de care se tot vorbeşte atât de mult. Şcoala şi grădiniţa din sat împart acelaşi sediu. Cu toate acestea, salariaţii sunt mulţumiţi, iar noţiunea de a acţiona în comun a devenit deja o obişnuinţă pentru ei. Relaţiile de colaborare şi înţelegere îi ajută să-şi păstreze locurile de muncă. A confirmat acest lucru însuşi primarul localităţii Gheorghe Stratan.
![]() |
Vom face tot posibilul ca salariații noştri să beneficieze de mai multe premii şi bilete de odihnă |
„Noi am reuşit să ne menţinem în urma optimizării instituţiilor de învăţământ doar printr-o colaborare fructuoasă. Multe şcoli şi grădiniţe din raion au fost lichidate pentru că găzduiau puţini copii. La noi, deşi e cam aceeaşi situaţie, totuşi buna conlucrare ne-a ajutat ca instituţiile de învăţământ să activeze în continuare”, a subliniat primarul localităţii.
Directoarea şcolii, Ludmila Stratan, ne-a povestit că relaţiile dintre partenerii sociali, la ei în localitate, sunt mai mult decât bune. „Atâta timp cât există interese şi obiective comune între administraţie, sindicat şi patronat, dialogul social este unul constructiv”, a subliniat directoarea şcolii.
Dialogul menţine locurile de muncă
De acest lucru ne-a convins şi preşedintele Consiliului Interramural al Sindicatelor Teritoriale din raionul Călăraşi, Tamara Damir. Potrivit dânsei, anume faptul că există înţelegere şi scopuri comune, a contribuit ca instituţiile de învăţământ să nu fie supuse optimizărilor, iar salariaţii să nu rămână fără un loc de muncă. „Consider că între noi, partenerii sociali, sunt nişte relaţii omeneşti, care ne aduc numai rezultate în favoarea angajaţilor – membri de sindicat. Un conducător demn simte că acţiunile sindicatului nu sunt orientate împotriva lui, dar pentru a-l ajuta şi orienta să respecte legislaţia”, a menţionat preşedintele CIST Călăraşi.
La rândul său, primarul localităţii, Gheorghe Stratan, a dat asigurări că administraţia publică locală îşi îndeplineşte cu responsabilitate obligaţiunile. Acest lucru a fost confirmat şi de către cei trei parteneri sociali.
Salariaţii sunt foarte mulţumiţi de atitudinea angajatorului
Un alt aspect care demonstrează relaţiile fructuoase dintre partenerii sociali ai instituţiilor de învăţământ din comunitate este că, deja de trei ani, aici s-au încheiat contractele colective de muncă ce presupun un şir de facilităţi. „Până la etapa actuală, am obţinut în urma negocierilor contractului colectiv de muncă, câte un salariu de funcţie pentru persoanele care ating vârsta de pensionare, şi vreau să vă spun că cei responsabili se ţin de cuvânt. De asemenea, de Ziua lor profesională, pedagogii au primit câte 50% din salariu tarifar”, ne spune Maria Stratan, liderul sindical de la şcoala din comunitate. La grădiniţa din Nişcani, salariaţii sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă în care activează, dar mai ales, de atitudinea angajatorului. „De fiecare dată, când avem vreo problemă, doamna directoare ne vine în întâmpinare şi împreună găsim căi de soluţionare”, a menţionat Parascovia Samson, educatoare la grădiniţă.
Că salariaţii de la instituţiile de învăţământ din Nişcani se bucură de condiţii bune de lucru, îl confirmă şi faptul că unii angajaţi se pot mândri cu o vechime mare de muncă. Nina Stratan, de 40 de ani, este profesoară de muzică la grădiniţă şi tot de atâta timp este şi membru de sindicat. De curând, ea a fost aleasă lider sindical şi promite să facă tot posibilul ca angajaţii să se simtă în siguranţă.
„Voi face tot posibilul ca angajaţii noştri să beneficieze de mai multe premii şi bilete de odihnă”, ne-a asigurat Nina Stratan. Deşi de mai mult timp se află la autogestiune financiară, şcoala din Nişcani se bucură, totuşi, de ajutorul acordat de administraţia publică locală. Potrivit primarului localităţii, următorii paşi vor fi amenajarea unui stadion şi deschiderea cantinei pentru elevi.
În ceea ce priveşte dialogul social, Tamara Damir, preşedintele Consiliului Interramural al Sindicatelor Teritoriale din raionul Călăraşi, spune că este unul dintre cele mai bune din raion. „Noi niciodată nu am avut probleme, mereu am ajuns la un consens, deoarece avem obiective comune. Anume acest lucru ne impulsionează să acţionăm corect şi cu bună credinţă în beneficiul salariaţilor”, a menţionat preşedintele CIST Călăraşi. Mai mult decât atât, Damir a subliniat că anume dialogul social este cheia succesului în activitatea sindicală.