Bolivia a devenit prima țară din lume care legalizează munca minorilor, după ce vicepreședintele țării, Alvaro Garcia Linera, a promulgat recent o lege controversată.
Astfel, vârsta de la care copiii pot munci legal în Bolivia a fost coborâtă de la 14 la 10 ani, scrie „The Independent”. Totuși, ei trebuie să fie înscriși la școală și să aibă aprobarea părinților pentru a putea munci.
Măsura a fost luată de guvernul bolivian pentru a ajuta familiile care trăiesc în sărăcie. Adăugarea unei alte surse de venit la bugetul celor sărmane ar putea avea un efect în acest sens. O parte însemnată a populației statului se confruntă cu condiții materiale grele. Senatorul Adolfo Mendoza, care a susținut de la început inițiativa legislativă, spune că o asemenea practică există oricum în Bolivia.
„E greu de luptat împotriva ei. În loc să o persecutăm, vrem să protejăm drepturile și să garantăm siguranța în muncă a copiilor”, spune el. În această țară sunt mulți adolescenți care sunt angajați, numărul celor cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani, care lucrează, fiind de aproximativ un milion. Aceasta constituie circa 15% din forța de muncă a Boliviei.
Chiar și președintele Evo Morales a recunoscut că a fost cioban încă de la vârsta de 14 ani, în orașul natal Isallawi.
El susține noua lege și nu a fost niciodată de acord cu restricțiile impuse copiilor care muncesc, fiind de părere că, în caz contrar, le-ar fi eliminată „conștiința socială”.