Produsele petroliere ar putea să se ieftinească, în funcţie de evoluţia celor de pe piețele regionale, după ce ANRE a aprobat, în ultima zi a lunii trecute, o nouă metodologie de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, prin care a fost schimbată conceptual modalitatea de stabilire a prețurilor de comercializare cu amănuntul la carburanți.
Vom şti pentru ce plătim
Spre deosebire de vechea metodologie, care prevede asigurarea unui nivel al prețurilor ce ar acoperi cheltuielile operatorilor de pe piața produselor petroliere și o rată de rentabilitate de maximum 10%, potrivit ANRE, cea adoptată recent stabilește o corelație directă între prețurile la carburanți pe piața internă și evoluția cotațiilor bursiere regionale la produsele petroliere. Metodologia nouă stabileşte structura cheltuielilor care vor fi incluse la calcularea prețurilor plafon pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților, modul determinării prețurilor plafon la aceștia și de aplicare a prețurilor respective.
Astfel încât, de acum înainte, preţurile la combustibil se vor forma în funcție de cotațiile medii Platts pentru benzină sau cotațiile medii Argus pentru gazul lichefiat, de costurile de tranzacționare la import, inclusiv costurile de transport și de asigurare, de cota accizelor și cota TVA, aplicate în conformitate cu Codul fiscal al țării și de marja comercială specifică ce plafonează valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere, care va fi stabilită anual de către ANRE, în urma analizei cheltuielilor.
Ar mai fi de reţinut şi faptul că ANRE va calcula, la fiecare 14 zile calendaristice, în funcție de cotațiile Platts și Argus, care indică prețurile piețelor internaționale pentru carburanţi din perioada precedentă, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a combustibilului, pe care le va publica pe pagina sa web. În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere va stabili, în baza prețurilor plafon calculate de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a carburanților, pe care le va insera pe pagina sa web, le va afișa pe panourile informative de la PECO. Operatorii de pe piață nu vor avea dreptul să comercializeze carburanții la prețuri ce le depăşesc pe cele stabilite de ANRE.
ANRE ne asigură că aplicarea noii metodologii va conduce nu doar la
scăderea preţurilor la carburanţi, dar şi la stimularea concurenței loiale între companiile petroliere, sporirea eficienței activității acestora, eliminarea practicilor abuzive de formare a pre-țurilor la acești combustibili.
Exclude acumularea supraprofiturilor nejustificate
Dar cum comentează experţii noua metodologie de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere? Astfel, reprezentanţii Centrului analitic „Expert–Grup” sunt de părere că modificările efectuate de către ANRE vor limita reticențele companiilor petroliere vizavi de evoluțiile cotațiilor pe bursele regionale. Pornind de la faptul că marjele admise vor fi cele maxime, iar costurile vor varia de la un operator la altul, susţin aceştia, prețurile la carburanţi vor fi diferite. Renunţarea la metodologia veche de formare a prețurilor cu prevederi inutile, precum rentabilitatea maximă admisă de 10%, va exclude ajustarea neargumentată a prețurilor și, implicit, a supraprofiturilor.