Reprezentanţii Ministerului Economiei confirmă faptul că preţul de achiziţie de către ţara noastră a gazelor naturale, care a fost luat în calcul la stabilirea tarifelor pentru consumatorii finali, nu corespunde cu cel real, anunţat de furnizorul rus „Gazprom”. Aceştia precizează însă că tarifele în cauză sunt stabilite de obicei în baza unui preţ estimativ de procurare a gazelor şi recalculate la finele fiecărui an, atunci când sunt cunoscute costurile reale.
Potrivit Marianei Botezatu, şefa Direcţiei eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei, preţul mediu anual al gazelor naturale pentru 2015 a fost de 256 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Cât priveşte trimestrul patru al anului trecut, când Ministerul Economiei a operat cu cifra de 204 dolari, este vorba despre un preţ estimativ de procurare, deoarece cel exact este cunoscut abia la mijlocul trimestrului. Astfel, preţul respectiv pentru trimestru patru a fost concretizat în octombrie, iar cu cifra de 204 dolari s-a operat la începutul lui septembrie 2015.
În acelaşi timp, preţul de achiziţie a gazelor ruseşti pentru trimestrul patru al anului trecut a fost de 184 de dolari, iar media nu a constituit 243 de dolari, aşa cum s-a vehiculat zilele trecute în mass-media, ci de 256 de dolari.
Cât despre cifrele incluse în tarif, acesta este calculat de obicei
pentru un an întreg. De exemplu, tariful stabilit recent a fost calculat pentru 2016 şi la baza lui a fost pusă o medie anuală a preţului de achiziţie a gazelor. Această medie este însă una estimativă şi, de aceea, ulterior vor exista unele devieri de la preţul real de achiziţie.
Or, formula de calcul utilizată acum în ţara noastră se ghidează de preţul mediu european, ajustat la tendinţa acestuia pentru păcură şi gaze. Tendinţa reală pentru 2016 însă nu este cunoscută încă.
De aceea, ulterior, la sfârşitul fiecărui an, sunt efectuate calcule exacte şi în urma lor apar devieri tarifare, care sunt luate în consideraţie la următoarea ajustare a tarifelor. În caz că în tariful anterior au fost incluse cheltuieli mai mari decât cele reale, atunci ele sunt scăzute din costurile atribuite agentului economic.
Astfel, aceşti bani sunt rambursaţi sau restituiţi consumatorilor, care vor plăti în anul următor cu această sumă mai puţin, a mai precizat Mariana Botezatu.
Conform unei informaţii difuzate de publicaţia NewsMaker.md şi preluată ulterior de unimedia.md, cu referire la un raport al „Gazprom”-ului, în trimestrul patru al anului 2015, preţul de livrare a gazelor către ţara noastră a fost de 181 de dolari pentru o mie de metri cubi. În acelaşi timp, reprezentanţii Ministerului Economiei au declarat pentru aceeaşi perioadă un preţ de 204 dolari.
Pornind de la preţul indicat în raportul „Gazprom”-ului, cel mediu de achiziţie a gazelor ar fi constituit 243 de dolari pentru o mie de metri cubi, concluzionează NewsMaker.md.
Ion Bumbac, consultant în cadrul Departamentului protecţie social-economică al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a apreciat că, atât timp cât şedinţele în problema stabilirii tarifelor, organizate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, sunt publice, logica formării acestor preţuri este mai mult sau mai puţin clară pentru specialiştii în materie.
Nu mai puţin important este şi ca cifrele ce stau la baza acestor calcule să fie puse la dispoziţia aceloraşi specialişti, precum şi a publicului larg.
Alta este însă situaţia atunci când explicaţiile sunt oferite după ce tariful a fost stabilit deja. Or, o astfel de abordare nu este una transparentă şi niciodată nu va conferi claritate procesului de calculare a tarifelor.
Şi devierile tarifare calculate ulterior sunt influenţate de costurile pe care le prezintă agentul economic, dar şi acestea pot fi verificate de specialiştii în materie.