25 iulie 2024
Chisinau
Economie

Piața imobiliară și trendurile curente de preț

Loading
Economie Piața imobiliară și trendurile curente de preț
Piața imobiliară și trendurile curente de preț
piata-imobiliara

Foto: adevarulfinanciar.ro

 

În primele 7 luni ale anului 2016, piața imobiliară în­registrează o dinamică po­zitivă din punct de vedere al numărului de tranzacții, totodată prețurile la imobi­le scad atât pe piața prima­ră, cât și pe cea secundară.

 

Apartamentele în blocurile noi înregistrează o scădere ne­semnificativă, unde apartamen­tele cu o cameră denotă o scă­dere de 1,6% față de anul 2015, fiind procurate cu prețul mediu de 520-610 euro per mp, potrivit proimobil.md. Astfel, prețul apar­tamentului fluctuează în interva­lul dintre 23 000 – 29 000 euro în funcție de locație, planificare și tipul construcției.

Cea mai mare scădere de preț indică apartamentele cu 2 came­re – 2,5% față de anul 2015 și pot fi procurate începând cu 595 euro per mp. Apartamentele cu 3 ca­mere, factologic, înregistrează cel mai mic preț mediu per mp și până în prezent manifestă o scădere de 1%. Scăderea prețurilor pentru blocurile noi este o tendință nouă pe piața imobiliară.

Până în anul curent, prețurile la complexe locative noi s-au menținut la nivel constant.

Piața secundară continuă di­namica de scădere a prețurilor, unde cele mai afectate sunt apar­tamentele cu 2 și 3 camere, prețul la acestea fiind în scădere cu 6,3% și, respectiv, 5,3%. Apartamente­le cu o singură cameră manifes­tă o scădere de 0,8%, fapt ușor de explicat – ele nu concurează cu apartamentele noi, care au suprafețe mai mari și în acest mod reușesc să-și mențină clienții.

Scăderea se intensifică, de­oarece o mare parte din cere­rea apartamentelor de pe piața secundară este orientată spre apartamentele din blocurile noi, care devin mai atractive ca preț, modalitate de achitare, precum și datorită spectrului larg de aparta­mente în ansambluri rezidențiale noi cu reparație la cheie.

Dinamica negativă curentă determină ca costul la aparta­mentele expuse la vânzare să se conformeze prețului corect de piață.

Tot mai mulți proprietari care țineau la preț și încercau să-și vândă apartamentul de câțiva ani, acum ajustează prețul și aleg să-și expună apartamentul la un preț corect, nu unul supraevaluat.

Mai mult ca atât, se observă că bunurile care au prețurile de piață corecte se vând repede și nu se găsesc așa ușor, astfel clienții care identifică un apartament ce cores­punde cerințelor și, pe deasupra, are și un preț corect, trebuie să se grăbească, deoarece apartamen­tele bune indică tempouri rapide la vânzare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand