Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova (FSLC) a desfășurat, recent, la Bălți, seminarul cu genericul „Drepturile salariaților în atenția sindicatelor”. La activitate au participat președinții consiliilor ramurale ale FSLC din 13 raioane din zona de nord a țării.
Scopul acestei activități a fost de a informa și dezvolta competențele liderilor sindicali și de a contribui la consolidarea capacităților sindicatelor de reprezentare a salariaților, inclusiv prin cunoașterea modificărilor de ultimă oră operate la legislația muncii.
În debutul activității, Nicolae Garaz, președintele FSLC, a menționat că perfecționarea continuă a liderilor este o prioritate a Federației, iar drepturile salariaților, membri de sindicat, prin prisma modificărilor operate în ultima perioadă, trebuie să fie în atenția sindicatelor.
Tatiana Cazacu, șefa secției protecție juridică și social-economică a FSLC, i-a familiarizat pe sindicaliști cu modificările și completările operate în Codul muncii prin Legea nr. 243 din 28 iulie 2022.
De asemenea, sindicaliștii au relevat aspectele privind evaluarea condițiilor de muncă și stabilirea sporurilor pentru munca prestată în condiții nefavorabile salariaților din ramură. În contextul celor discutate, au fost
abordate diverse probleme cu care se confruntă sindicaliștii în teritoriu, specialiștii Federației acordând consultațiile și recomandările de rigoare.
Sindicaliștii au fost informați despre lansarea de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, a aplicației mobile „Drepturile salariaților”. În acest sens, Mihail Condur, manager IT al CNSM, președintele Biroului de Tineret al FSLC, a explicat modalitatea de instalare și utilizare gratuită a acestei aplicații mobile, beneficiile pe care le oferă tuturor celor care o utilizează – informații despre activitatea CNSM, despre ultimele modificări operate în legislația muncii și în domeniul social-economic, posibilitatea de a afla răspuns la diverse întrebări.
Activiștii sindicali au abordat și alte subiecte actuale vizând starea de lucruri în domeniul culturii, inclusiv problemele cu care se confruntă salariații instituțiilor de cultură din teritoriu cu privire la asigurarea funcționalității instituțiilor și respectarea drepturilor și a intereselor profesionale și salariale ale membrilor de sindicat.