Interviu cu Maria Jîmbei, vicepreședinte al raionului Dubăsari
– Dnă Maria Jîmbei, cum se implementează prestația de „Ajutor social” în rai-onul Dubăsari?
– Practic, am început implementarea Legii cu privire la ajutorul social în anul 2009. Am salutat acest program din start, deoarece raionul nostru activează în condiţii social-economice foarte complicate, dictate de zona de securitate în care ne aflăm. De aici, şi numărul mare al familiilor defavorizate, în situaţie de risc. Ajutorul social garantat de stat a venit în susţinerea acestora pentru depăşirea situaţiilor dificile în care se aflau. În prezent, în lista de plată sunt incluși 235 de beneficiari, care primesc în total un ajutor social de 206.152 de lei. Numărul beneficiarilor este în creștere. În anul 2009 au fost, de exemplu, 180 de familii.
– Cine sunt beneficiarii de ajutor social?
– Cea mai mare parte a beneficiarilor de ajutor social, adică 60%, o constituie familiile cu copii, în care există cel puţin un membru adult cu statut de şomer. Restul beneficiarilor de ajutor social sunt pensionari şi familii în componenţa cărora sunt persoane încadrate în diverse grade de dizabilitate, însă în ultima lună se observă o scădere a acestora din motivul indexării pensiilor.
– Scopul ajutorului social este de a-i sprijini pe oameni să iasă din sărăcie. Câte familii şi-au ameliorat situaţia materială?
– Ajutorul social are efecte pozitive asupra a aproximativ jumătate din gospodăriile eligibile. Beneficiarii utilizează banii primiţi pentru crearea condiţiilor decente de trai (repararea sobelor, a acoperișului), îşi permit să procure unele bunuri (televizor, frigider) şi produse alimentare. De asemenea, cinci familii cu copii din localitățile Molovata Nouă și Oxentea au declarat că și-au cumpărat capre, asigurând familia cu lactate. În localitățile Doroțcaia, Molovata și Holercani s-au înregistrat circa 20 de familii care, după o perioadă de șase luni, au renunțat la ajutorul social și s-au încadrat în câmpul muncii, însă circa 90% din familiile care beneficiază de ajutor social au depus cel puțin două cereri pentru acordarea ajutorului social.
– Care este valoarea maximă a ajutorului social primit de o familie de beneficiari şi care ar fi profilul acestei familii?
– În raionul Dubăsari sunt înregistrate circa 20 de familii care beneficiază de ajutor social mai mare de 1.500 de lei lunar, însă aceste familii au în componenţa lor de la trei până la opt copii, unul dintre părinţi este îngrijitor şi celălalt şomer. Aceste familii nu dispun de alte surse de venit şi ajutorul social este unica sursă care le asigură minimul de existenţă.
– Dacă n-ar primi ajutor social, familiile vulnerabile s-ar putea descurca?
Consider că majoritatea dintre familiile defavorizate, în special cele cu mulţi copii, cu unii membrii ai familiei cu dizabilităţi, nu ar fi în stare să supravieţuiască, rămânând să trăiască în condiţii de sărăcie extremă. Ajutorul social pentru aceştia este un colac de salvare.
– De unde beneficiarii află despre ajutorul social?
– Cetăţenii din raionul Dubăsari sunt informaţi despre prestaţia de ajutor social şi modul de aplicare a acesteia de la angajaţii Direcţiei asistenţă socială, prin intermediul ziarului raional, al paginii web a raionului, dubasari.md. De asemenea, în toate primăriile au fost repartizate broşuri şi postere cu privire la ajutorul social, pe care le primim de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În afară de aceasta, toți cei interesați pot obține informațiile necesare în cadrul audiențelor la conducerea raionului, precum şi în timpul întâlnirilor cu echipa mobilă a Biroului comun de informații și servicii (BCIS), care a fost instituit în octombrie 2013.