Bună ziua. În anul 2015 am nimerit într-un accident rutier. Eram elev în clasa a XII-a și aveam 18 ani. Am rămas invalid cu grad sever de dizabilitate pe viață. Primesc o alocație socială și atât. Am eu dreptul la pensie pentru dizabilitate? Cum se stabilește pensia de dizabilitate și se mai reexaminează aceasta?
Grigore S., Strășeni
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform prevederilor Legiinr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, are dreptul la pensie de dizabilitate persoana asigurată căreia, în urma expertizării de către Consiliul Naţional pentru determinarea dizabilității şi capacităţii de muncă sau de către structurile sale teritoriale, i s-a stabilit dizabilitate din cauza:
- unei afecțiuni generale;
- unui accident de muncă;
- unei boli profesionale.
Asiguratul încadrat într-un grad de dizabilitate accentuată sau medie, cauzată de o afecțiune generală, beneficiază de o pensie de dizabilitate dacă îndeplinește condițiile de stagiu de cotizare, în raport cu vârsta la data constatării dizabilității:
- Până la 23 de ani – doi ani de cotizare;
- 23-29 de ani – patru ani de cotizare;
- 29–33 de ani – șapte ani de cotizare;
- 33–37 de ani – 10 ani de cotizare;
- 37–41 de ani – 13 ani de cotizare;
- Peste 41 de ani – 15 ani de cotizare.
Asiguratul încadrat într-un grad de dizabilitate severă, cauzată de o afecțiune generală, beneficiază de o pensie de dizabilitate în raport cu stagiul de cotizare efectiv realizat, dar a cărui durată este de cel puțin doi ani.
Pensia de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională se stabilește indife-rent de durata stagiului de cotizare.
În cazul stabilirii pensiei de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, beneficiarilor de pensie de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau de o boală profesională, persoanelor a căror dizabilitate a survenit în legătură cu îndeplinirea serviciului militar în termen, precum şi persoanelor cu dizabilități din copilărie, stagiul de cotizare necesar se stabilește în raport cu vârsta, de la data constatării inițiale a dizabilității.
În cazul în care persoanele nu au realizat stagiul de cotizare necesar până la data constatării inițiale a dizabilității, stagiul de cotizare necesar se stabilește în raport cu vârsta, la data adresării pentru stabilirea pensiei de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală.
Pensia de dizabilitate, în raport cu gradul de dizabilitate, se calculează după formulele:
pentru dizabilitate severă:
Tt
P = 0,42 x Vav + ––––– x Vav x 0,1;
Tmax
pentru dizabilitate accentuată:
Tt
P = 0,35 x Vav + ––––– x Vav x 0,1;
Tmax
pentru dizabilitate medie:
Tt
P = 0,20 x Vav + ––––– x Vav x 0,1,
Tmax
unde:
- P este cuantumul pensiei calculate;
- Vav – venitul mediu lunar asigurat valorizat, dar care nu poate fi mai mare decât mărimea dublă a salariului mediu pe ţară pe anul precedent anului stabilirii pensiei;
- Tt – stagiul total de cotizare realizat;
- Tmax – stagiul de cotizare maxim potențial de la vârsta de 18 ani până la vârstele de pensionare stabilite prin lege, dar nu mai mare de 40 de ani.
Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă se stabilește anual de către Guvern. Începând cu 1 aprilie 2024, cuantumul pensiei minime constituie 2777,86 lei.
Cuantumul pensiei minime de dizabilitate reprezintă:
- în cazul unei dizabilități severe – 75% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă (2083,39 lei);
- în cazul unei dizabilități accentuate – 70% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă (1944,50 lei);
- în cazul unei dizabilități medii – 50% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă (1388,93 lei).
În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri, sub forma unui supliment de solidaritate, se acoperă din mijloacele bugetului de stat.
Beneficiarul de pensie de dizabilitate este supus reexpertizării medicale în termenele stabilite de Consiliul Naţional pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă sau de către structurile sale teritoriale.
După fiecare reexpertizare, gradul de dizabilitate se menţine, se modifică sau se suspendă în conformitate cu decizia Consiliului Naţional pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă sau a structurilor sale teritoriale.
În cazul încadrării în alt grad de dizabilitate, cuantumul pensiei se determină din venitul mediu lunar asigurat luat în considerare la stabilirea iniţială a pensiei, ţinându-se cont de toate indexările (recalculările) efectuate anterior încadrării în alt grad de dizabilitate.
Modificarea şi suspendarea pensiei de dizabilitate se efectuează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia respectivă a Consiliului Naţional pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă sau a structurilor sale teritoriale.
Neprezentarea la reexpertizarea medicală atrage după sine încetarea plăţii pensiei, începând cu luna următoare. Reluarea în plată a pensiei de dizabilitate se efectuează din ziua constatării dizabilității dacă reexpertizarea a avut loc în termen de până la trei ani după încetarea plăţii.
Pensia de dizabilitate se plăteşte integral, inclusiv pensionarilor care realizează venituri pasibile de asigurări sociale de stat.
Plata pensiei de dizabilitate persoanelor care se află la întreţinerea deplină a statului se efectuează în mărime de 25% din pensia stabilită.
Dat fiind faptul că dumneavoastră, în timpul accidentului, erați elev și nu erați persoană asigurată, nu aveți dreptul la pensie de dizabilitate. Aveți dreptul la o alocație socială care se acordă în baza Legii nr. 499/1999 privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni.
Conform legii respective, alocația pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate şi medii, inclusiv pentru persoanele cu dizabi-lități din copilărie, precum şi pentru copiii cu dizabilități severe, accentuate şi medii, se stabilește în cazurile în care persoanele indicate nu beneficiază de dreptul la pensie de asigurări sociale de stat şi nu se află la întreținerea deplină a statului.
Cuantumul alocației pentru persoanele cu dizabilități constituie un anumit procent din cuantumul pensiei minime pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate şi medii, stabilit anual de către Guvern, inclusiv:
- persoanelor cu dizabilități severe, accentuate şi medii – 80%;
- ¹consulta persoanelor cu dizabilități severe, stabilite până la vârsta de 23 de ani – 100%;
- persoanelor cu dizabilități severe, accentuate şi medii din copilărie – 100%;
- copiilor cu dizabilități severe, accentuate şi medii cu vârsta de până la 18 ani – 100%.