14 iunie 2024
Chisinau
Sanatate

Patru la sută din populația Republicii Moldova a fost vaccinată anti-COVID

Loading
Sanatate Patru la sută din populația Republicii Moldova a fost vaccinată anti-COVID
Patru la sută din populația Republicii Moldova a fost vaccinată anti-COVID
khou.com

Până în prezent, în Republica Mol­dova au fost recepționate circa 685 mii de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Potrivit situației de la 5 mai, prima doză de vaccin au primit-o circa 133 de mii de persoane, a doua – peste 18 mii, care pot fi considerate imunizate. Astfel, în prezent se poate afirma că 4% din populație este vaccinată, conform datelor anunţate mier­curi la o conferință de presă organizată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale (MSMPS), relevă Moldpres.

„La etapa actuală, acoperirea cu vaccin în țara noastră constituie 4% din populație, cea mai mare rată fiind printre personalul medical. În lume, cea mai bună acoperire cu vaccin este înregistrată în Israel şi Marea Britanie, dar Republica Moldova este îna­intea Macedoniei, Bosniei şi Herţegovina, Ucrainei şi Kârgâzstan”, a menționat Ange­la Paraschiv, șeful Disciplinei de epidemio­logie, Departamentul Medicină Preventivă al Universității de Stat de Medicină și Far­macie „Nicolae Testemițanu”, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a MSMPS.

Potrivit sursei citate, odată cu lansarea şi derularea campaniei de vaccinare, se înregistrează o diminuare a morbidității cu noul coronavirus printre angajații me­dicali. „Este o scădere sesizabilă, de 82%, a morbidității în rândul lucrătorilor medi­cali, de la inițierea campaniei de vaccina­re anti-COVID-19, pe 2 martie”, a precizat Paraschiv.

„Imunizarea este o metodă de pregăti­re a organismului pentru lupta cu virusul SARS-CoV-2. Vaccinurile utilizate pen­tru vaccinare sunt preparate ce stimu­lează producerea anticorpilor, care vor lupta în continuare împotriva virusului SARS-CoV-2. Astfel, noi asigurăm fiecare persoană imunizată cu o armă pentru a se lupta în războiul care se numește pande­mia COVID-19. Persoana care nu se imu­nizează, luptă cu acest virus bazându-se doar pe forțele proprii, iar în unele cazuri pierde, deoarece organismul nu are sufi­cientă putere pentru a-l înfrunta. Anticor­pii produși în urma vaccinării nu permit atașarea virusului de celulele umane și declanșarea bolii”, a spus epidemiologul.

Sursa citată a precizat că vaccinul se bazează pe utilizarea unui fragment din virusul întreg, care nu are capacita­tea de a se replica. Astfel, nici un vaccin aprobat până acum nu poate duce la infectare. Dacă persoana se îmbolnăvește după vaccinare, înseamnă că aceasta se afla deja în perioada de incubație a virusu­lui și a coincis cu vaccinarea. În acest caz, vaccinul doar va ajuta persoana să suporte boala mai ușor, prin dezvoltarea semnelor clinice ușoare, asemănătoare unei răceli banale.

La rândul său, Igor Curov, secretar de stat la MSMPS, a informat că producăto­rul Pfizer a confirmat că va livra Republi­cii Moldova un lot de acest tip de vaccin,

or, autorităţile negociază în prezent achi-ziționarea unui lot de doze pentru țara noastră. Oferta comercială a fost de 700 de mii de doze.

 

Toate vaccinurile sunt sigure

Reprezentanții Ministerului Sănătăţii au mai subliniat că toate vaccinurile aduse în Republica Moldova sunt sigure şi aproba­te pentru utilizare de către Agenția Euro­peană a Medicamentului, Administrația pentru alimente și medicamente din SUA și de OMS.

În altă ordine de idei, conducerea Mi­nisterului Sănătăţii a atenționat populația că, în contextul sărbătorilor din luna mai şi relaxarea prematură, există riscul creșterii numărului de infectări de COVID-19, de aceea s-a făcut un apel către cetăţeni să fie prudenți şi să respecte în continuare măsurile sanitar-epidemiologice.

Comisia Electorală Centrală solicită Mi­nisterului Sănătății să vaccineze în regim de urgență funcționarii electorali, pentru a nu admite izbucnirea focarelor de infecție în incinta secțiilor de votare. Președintele CEC, Dorin Cimil, spune că doar pentru materialele anti-COVID-19, pentru scruti­nul din 11 iulie, a fost stabilită suma de 12 milioane de lei. Șeful CEC dă asi­gurări că scrutinul va fi unul sigur atât pentru alegători, cât și pentru persoanele care vor monitoriza și organiza procesul electoral.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand