21 November 2024
Chisinau
Social

Parteneriatul social la nivel teritorial: consultări și negocieri la o nouă etapă

Loading
Social Parteneriatul social la nivel teritorial: consultări și negocieri la o nouă etapă
Parteneriatul social la nivel teritorial: consultări și negocieri la o nouă etapă
sindicate.md

Pentru a soluționa eficient proble­mele social-economice la nivel de teritoriu, este necesar de dat un nou impuls activității Comisiilor pentru consultări și negocieri colective te­ritoriale și de a le spori capacitățile organizaționale, conform normelor și recomandărilor internaționale.

Despre acest subiect s-a discutat, re­cent, în cadrul seminarului cu genericul „Parteneriatul social la nivel teritorial: or­ganizare și funcționare”, desfășurat de CNSM cu suportul OIM în cadrul proiectu­lui „Susținerea formalizării a două comisii teritoriale pentru consultări și negocieri colective și susținerea proiectului RBSA”.

La această activitate au participat pes­te 50 de persoane, reprezentanți ai Mi­nisterului Muncii și Protecției Sociale, Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), reprezentați ai autorităților publice locale și asociațiilor patronale, reprezentanți ai sindicatelor din mun. Bălți, raioanele Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Criuleni, Drochia, Dubăsari, Hâncești, Ialoveni, Leova, Orhei, Sângerei, Soroca, Telenești.

Potrivit lui Sergiu Sainciuc, vicepreșe-dinte al CNSM, dezvoltarea unui dia­log social eficient la nivel de teritoriu se înscrie în prevederile incluse în Programul de Țară privind Munca Decentă pentru anii 2021-2024, semnat recent la Chișinău de către partenerii sociali. În opina sa, partene­riatul social la nivel de teritoriu se dezvoltă anevoios, fiind necesare mai multe măsuri pentru a schimba situația prin conjugarea eforturilor tuturor partenerilor sociali.

De aceeași părere este și Leonid Ceres­cu, președinte al CNPM, care a subliniat că dialogul social este cel mai important in­strument de negocieri și consultări, pentru a asigura pacea socială, a soluționa amiabil conflictele colective de muncă la nivel lo­cal, a îmbunătăți situația social-economică la nivel de teritoriu.

 

Avem nevoie de o Strategie națională, agreată de toți partenerii sociali

 

Prezent cu un mesaj de salut, Marcel Spatari, ministru al Muncii și Protecției So­ciale, a accentuat că primele întrevederi pe care le-a avut în calitate de ministru au fost cele cu reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor, iar colaborarea cu cei doi parteneri sociali este una prioritară. Minis­trul și-a exprimat regretul că în ultimii ani Comisia națională pentru consultări și ne­gocieri colective a avut o activitate spora­dică, însă el și-a arătat interesul de a relua în cel mai scurt timp activitatea Comisiei și a îndemnat participanții să se implice în procesele demarate de Guvern, inclusiv în teritoriu.

Vorbind despre Dialogul social în stan­dardele internaționale ale muncii, Cristina Miheș, specialist în dialog social şi legis-laţia muncii de la OIM, a menționat că di­alogul social este o formă de democrație participativă, un pilon al modelului social european. „Ne bucură intențiile auto-rităților din Republica Moldova de a re­lua activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Avem ne­voie de o Strategie națională, agreată de toți partenerii sociali, de revenire din criza pandemică și de redresare social-econo­mică”, a adăugat Miheș.

În cadrul seminarului, cei prezenți au abordat un spectru larg de subiecte: im­plementarea Convențiilor OIM, particu-laritățile de funcționare a Comisiilor de consultări și negocieri colective la nivel național și teritorial, rolul fiecărui parte­ner social în dezvoltarea dialogului social, realizarea dreptului la negocieri și consul­tări colective, promovarea unor organizații puternice, independente și reprezentative ale lucrătorilor și angajatorilor în teritoriu, atenuarea și eliminarea disparităților eco­nomice și sociale, monitorizarea politicilor de ocupare pe piața muncii și evaluarea impactului acestora.

Un alt seminar la aceeași temă, cu alte două comitete teritoriale pentru consul­tări și negocieri colective, a avut loc marți, 30 noiembrie.

 

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand