Incertitudinea legată de felul cum vor evolua lucrurile în ceea ce privește infectarea cu Covid-19, dar și libera circulație, îi determină pe mulți moldoveni să nu mai stea cu gândul la vacanță, așa cum o făceau până acum. Potrivit managerilor agențiilor de turism, numărul rezervărilor preliminare a scăzut simțitor în comparație cu perioada similară a ultimilor ani.
„Anul trecut, în această perioadă, aveam mai multe rezervări, dar care după luna martie, aprilie, au fost anulate din cauza pandemiei. În acest an nici măcar atât. Cetățenii nu fac rezervări, fiindcă nu știu cum vor evolua lucrurile”, ne spune Vasile Luchian, reprezentantul unei agenții de turism din Chișinău.
Au micșorat și avansul
Pentru a ajunge la un consens și a-i convinge pe cetățeni să-și programeze de pe acum o vacanță, hotelierii au prelungit cu câteva luni perioada de rezervare preliminară şi au scăzut avansul până la zece procente.
„Cel mai multe rezervări de pe acum, cele care mai sunt, se fac pentru Turcia și Egipt. Mai puțin pentru destinaţiile tradiţionale, precum Grecia şi Bulgaria. Și asta o fac familiile cu posibilități financiare mari. Cele cu un venit mai modest nu fac rezervări, nu riscă”, adaugă reprezentantul companiei de turism.
Potrivit operatorilor din domeniu, preţurile pentru Turcia pornesc de la 300 de euro. În pachet este inclus zborul şi cazarea pentru şase nopţi într-un hotel de cinci stele de tip all-inclusive. Pentru o vacanță în Bulgaria, prețul pornește de la 130 de euro pentru şapte nopţi într-un hotel de patru stele tip all-inclusive fără transport. Pentru o vacanţă în Grecia, moldovenii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar de la 300 de euro în sus pentru cazare şi transport.
Operatorii mai spun că restricţiile care se schimbă peste noapte au schimbat şi comportamentul turiştilor. Tot mai mulţi optează pentru pachete procurate cu plecarea în ziua următoare, în defavoarea ofertelor timpurii, chiar dacă sunt mai ieftine.
„Cetățenii nu știu ce se va întâmpla peste o săptămână și cum vor evolua lucrurile, vor putea intra în țara pentru care și-au luat vacanță sau nu, care vor fi condițiile. De aceea procură pachetul cu o zi–două înainte de plecare. Bineînțeles, este și mai scump”, afirma Nina Alexa, administratoarea unei agenții de turism.
Cu circa 80 la sută mai puțini cetățeni pleacă la odihnă în străinătate
Potrivit datelor Biroul Naţional de Statistică (BNS), în perioada ianuarie- septembrie 2020, agențiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii turistice la 82,1 mii de turiști și excursioniști sau cu 74,3% mai puțin față de perioada similară a anului 2019, scăderea fiind cauzată de reducerea numărului de participanţi la turismul emiţător (-81,5%), turismul receptor (-56,3%) și turismul intern (-23,9%).
Din cei 6,9 mii de turiști şi excursionişti străini, care au vizitat Republica Moldova în ianuarie-septembrie 2020 şi au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi ale turoperatorilor, 95,4% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 3,2% – de afaceri şi profesionale şi 1,4% – de tratament.
Cei mai mulți cetățeni străini care ne-au vizitat țara au fost din România (74,1%), Ucraina (15,1%), Federația Rusă (2,8%), Turcia (1,6%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (1,1%).
Prin intermediul agenţiilor de turism şi al turoperatorilor au plecat în străinătate peste 50 de mii de turişti şi excursionişti sau cu 81,5% mai puțini față de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea cetăţenilor moldoveni au plecat în străinătate în scopuri de odihnă, recreere şi agrement.
Cetăţenii Republicii Moldova au preferat să călătorească, în principal, în Turcia (57,1% din totalul celor plecați în străinătate), România (11,2%), Egipt (10,3%), Bulgaria (6,2%), Ucraina (5%), Republica Cehă (1,1%), Emiratele Arabe Unite și Grecia (câte 1%).