
Foto: vocea.md
Șase organizații nonguvernamentale din Chişinău, Drochia, Hânceşti și Căuşeni conduc experimente în paralel pentru a găsi cele mai eficiente metode de eliminare a violenței în familie.
Centrul maternal „Ariadna” din Drochia lucrează atât cu victimele violenței, cât și cu agresorii, pentru a-i ajuta să depășească violența. Procesul de lucru al Centrului s-a schimbat de când folosesc metode inovative, împreună cu alte patru organizații din țară, care lucrează cu UN Women Moldova în acest domeniu.
Implicarea „Campioanelor Pozitive”
O practică nouă este implicarea femeilor care au trecut prin violență, dar au fost susținute și au putut să depășească această problemă. Numite „campioane pozitive”, astăzi ele împărtășesc experiența lor altor femei supuse violenței. În urma discuțiilor cu „campioanele pozitive”, femeile din comunitate reușesc să-și deschidă sufletul, să caute soluții și să accepte ajutorul specialiștilor.
Rodica Carpenco este „campioană pozitivă” la Drochia. Ea ne-a povestit drama prin care a trecut și faptul că experiența ei poate ajuta alte femei. „Eu sunt triplă beneficiară a Centrului. De trei ori am fost măritată și de fiecare dată am fost supusă violenței. Specialiștii centrului au lucrat cu mine timp de opt ani. Experiența mea mă ajută acum foarte mult. Când le povestesc altor femei prin ce am trecut și cum am reușit să depășesc problemele, ele au încredere în mine, le dă speranță și puteri și dispare frica de a apela la specialiști. Societatea încă nu acceptă violența în familie ca un fenomen”, se destăinuie Rodica Carpenco.
Acum, ea locuiește împreună cu cei patru copii ai săi. L-a părăsit pe agresor, și-a găsit două locuri de muncă și e fericită că a reușit să depășească frica, să înceapă o nouă viață și să ajute alte femei.
Primul cabinet de audiere a minorului la Drochia
Tot la Drochia a fost deschis primul cabinet de audiere a minorilor care au fost martori ai violenței. Până acum, minorii erau audiați la Soroca și procesul dura foarte mult timp, uneori chiar și 8-9 luni, timp în care copilul nu mai ținea minte toate detaliile.
„Acum, au fost amenajate și dotate cu tehnică două cabinete la Drochia. Minorul se află în una dintre camere împreună cu un psihopedagog. În alt cabinet se află procurorul, judecătorul, care urmăresc ce se întâmplă. Se face audierea, toate acestea se înregistrează pe camera video și reprezintă dovezi în instanță”, a povestit Simion Sârbu, directorul centrului maternal „Ariadna”.
Implicarea preotului
O altă inovație a echipei de la Drochia este implicarea preotului în eliminarea violenței. Părintele discută cu persoanele care merg la biserică despre ce înseamnă să fii nonviolent. Le vorbește despre faptul că în familii ambii parteneri au aceleași drepturi, cum se repartizează responsabilitățile etc.
De asemenea, în Drochia vor fi create patru cabinete de consiliere psihologică a victimelor violenței în familie, care vor fi deschise în satele unde polițiștii au identificat cel mai mare număr de victime.
În plus, la echipa din Drochia, precum și la alte ONG-uri participante la acest proiect, a fost creat un grup de suport, din care fac parte două campioane pozitive, specialiști ai centrului, polițistul de sector, medicul de familie și asistentul social. Femeile care trec prin violență sunt invitate la ședințe, unde se discută soluțiile acestei probleme.
Experiența de la Căușeni
Ana Șchiopu reprezintă Asociația Psihologilor „Tighina” din orașul Căușeni. Și ea implică campioanele pozitive în diminuarea violenței. De asemenea, se lucrează cu tinerii voluntari din localitate. „Partenerii noștri în implementarea ideilor sunt câțiva tineri care lucrează în localitate cu băieții care sunt victime ale violenței în familie sau sunt martori, ori cu cei care manifestă un comportament deviant. Pe aceștia îi informează despre consecințele violenței în familie, le vorbesc despre lege pentru a-i convinge că violența în familie trebuie evitată, să fie pe viitor soți și tați buni”, susține Ana Șchiopu. Organizația a creat și un grup de suport pentru victime și un grup de instruire pentru băieți.
Poliția, un sprijin de încredere
Și în cadrul poliției se fac inovații. Asociația Promo–LEX lucrează cu polițiștii din raionul Hâncești pentru a îmbunătăți asistența oferită de poliție.
Iana Rusu, șefa Secției interacțiune comunitară la Inspectoratul de Poliție Hâncești, a împărtășit experiența din perspectiva unei colaboratoare a organelor de ordine: „În raionul Hâncești, avem în evidență 191 de agresori domestici. Recent, am participat la două sesiuni pentru informarea polițiștilor, unde s-a vorbit despre violența în familie. Cunoștințele noastre le împărtășim ulterior colegilor din poliție. Când este vorba de violență în familie, în primul rând, scoatem victima din casa agresorului sau înlăturăm agresorul din familie”, susține Iana Rusu.
Organizațiile inovative și-au îm-părtășit experiența în cadrul atelierului de lucru organizat de UN Women, Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor. Ele continuă lucrul început, iar în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie vor organiza campania publică „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, pentru a informa populația despre eliminarea violenței.
Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).
Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.
Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.