
Foto: vocea.md
Organizarea odihnei şi a întremării sănătăţii copiilor şi adolescenţilor constituie una din direcţiile prioritare de activitate a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
În scopul bunei organizări a odihnei de vară a copiilor şi adolescenţilor în sezonul estival 2014, sindicatele au pregătit trei instituţii de reconfortare cu capacitatea de 1230 de locuri într-un schimb.
O atenţie deosebită se acordă pregătirii instituţiilor de reconfortare pentru perioada estivală, se creează condiţii optime pentru odihna şi fortificarea sănătăţii copiilor, se întreprind măsuri pentru prevenirea situaţiilor de risc pentru viaţa şi sănătatea lor.
Anual se efectuează un şir de lucrări necesare pentru renovarea bazei tehnico-materiale, crearea condiţiilor pentru desfăşurarea odihnei de vară a copiilor.
Pentru reglementarea procesului de organizare a odihnei copiilor în sezonul estival 2014, a fost aprobată Hotărârea Guvernului Republicii Moldova „Cu privire la organizarea odihnei şi întremării sănătăţii copiilor şi adolescenţilor în sezonul estival 2014”, nr. 298 din 23 aprilie 2014, şi Hotărârile Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova „Cu privire la nivelul pregătirii instituţiilor de reconfortare pentru copii întru organizarea odihnei de vară a copiilor în anul 2014”, nr. 11-6 din 05.06.2014 şi „Cu privire la repartizarea mijloacelor bugetului de stat pentru organizarea odihnei copiilor în perioada estivală 2014”, nr. 11-5 din 05.06.2014.
Peste 5700 de copii s-au odihnit în tabere sub girul CNSM
În scopul organizării odihnei de vară a copiilor în perioada estivală 2014, din bugetul de stat a fost alocată suma de 16 mln. 600 de mii de lei, care a fost repartizată prin intermediul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova (12696 de bilete în valoare de 8 mln. 893 de mii de lei) și al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (5716 bilete în valoare de 7 mln. 709,2 mii de lei).
În anul 2014 au fost selectate 23 dintre cele mai bine pregătite instituţii de reconfortare în care şi-au fortificat sănătatea 5716 copii. În instituţiile situate în zona de agrement Vadul lui Vodă s-au odihnit 3991 de copii (69,8% din numărul total).
Pe parcursul perioadei estivale 2014, instituţiile de întremare a copiilor au fost supuse controlului din partea Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Agenţiei Sanitar–Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală, Centrului de Sănătate Publică, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Republica Moldova etc. Neajunsurile şi încălcările depistate au fost înlăturate de administraţia instituţiilor în termenele stabilite.
Zece zile de neuitat
În anul 2014, instituţiile de întremare a copiilor au activat în 5-7 schimburi, durata schimbului fiind de 10 zile. Sezonul estival s-a început la 15 iunie şi s-a încheiat la 29 august.
Costul maxim pentru o zi de odihnă a fost stabilit în mărime de 138,30 de lei (Hotărârea de guvern nr. 298 din 23 aprilie 2014) şi, respectiv, costul maxim pentru un bilet – de 1383 de lei.
Costul produselor pentru alimentarea de cel puţin patru ori pe zi, pentru un copil, a variat de la 56 de lei până la 86 de lei, ţinându-se cont de normele naturale stabilite în Anexa nr. 1 din Hotărârea Guvernului RM nr.1335 din 03.12.2004.
În perioada estivală 2014 nu au fost înregistrate cazuri de accidente şi intoxicare a copiilor.
Toate instituţiile de reconfortare au fost asigurate cu cadre medicale, au fost pregătite punctele medicale şi izolatoarele pentru activitate, au fost alocate finanţe pentru procurarea medicamentelor.
Organizarea odihnei şi întremării sănătăţii copiilor şi adolescenţilor în sezonul estival 2014 a fost bazată pe respectarea normelor igienice, sanitare şi de alimentare, au fost efectuate diferite activităţi şi create condiţii pentru dezvoltarea capacităţilor intelectuale şi afective ale copiilor, a fost organizat util şi plăcut timpul liber al copiilor.
Natalia AVASÎLOAE,
specialist principal Departamentul finanțe,
contabilitate și asigurări sociale CNSM