2 December 2024
Chisinau
Social

Ora bilanțului în structurile sindicale din educație din raionul Taraclia

Loading
Social Ora bilanțului în structurile sindicale din educație din raionul Taraclia
Ora bilanțului în structurile sindicale din educație din raionul Taraclia
facebook.com

În octombrie curent, Centrul Sindi­cal Ramural Teritorial din domeniul Educației și Științei din raionul Ta­raclia a organizat o conferință de dare de seamă și alegeri. În cadrul acesteia, a fost prezentat un raport detaliat și au fost analizate rezul­tatele activității organizației sindi­cale. De asemenea, a avut loc ale­gerea președintelui și a organelor de conducere ale Centrului Sindical Ramural Teritorial Taraclia.

Raportul privind activitatea Centrului Sindical Ramural Teritorial din domeniul Educației și Științei din raionul Taraclia pen­tru perioada 2019-2024 a fost prezentat de către președintele acestei structuri, Alexandr Lisiţa. În raportul său, el a mențio-nat că pe parcursul a cinci ani a fost desfășurată o activitate eficientă în cadrul parteneriatului social cu organele admi-nistrației publice locale și cu administrațiile instituțiilor de învățământ. Alexandr Lisița a atras atenția delegaților și participanților asupra succeselor obținute în perioada de referință în ceea ce privește protecția drep­turilor juridice, economice, sociale și de muncă ale membrilor de sindicat.

El a subliniat, de asemenea, că în toate instituţiile au fost încheiate contracte colec­tive de muncă ce prevăd o serie de bene­ficii și garanții pentru membrii de sindicat. Salariile și indemnizațiile de concediu au fost plătite la timp, s-au oferit facilități so­ciale. A scăzut semnificativ fluctuația de personal. În toate instituțiile de învățământ din raion reprezentanții angajaților (sindi­catul) sunt membri ai Consiliului de admi-nistrație al instituției, având dreptul de a reprezenta interesele angajaților.

În perioada de referință, activiștii sindi­cali au participat la mitingul organizat de CNSM sub sloganul „Pentru muncă decen­tă și salarii mai mari” și la audierile publi­ce privind optimizarea rețelei de instituții de învățământ din raion. În conformitate cu planul de lucru al Centrului teritorial, s-au desfășurat seminare dedicate sănătății și securității în muncă, modificărilor în legislația muncii și încheierii de acte juridice cu președinții administrațiilor și directorii instituțiilor de învățământ.

La inițiativa Centrului Sindical Teritori­al, au fost evaluate locurile de muncă din toate instituțiile, pentru a identifica riscurile profesionale. Angajații ale căror condiții de muncă s-au dovedit a fi nefavorabile, lunar primesc un supliment la salariu și zile su­plimentare de concediu în conformitate cu contractul colectiv de muncă.

În raportul său, Alexandr Lisița a atras atenția delegaților asupra faptului că forța sindicatului nu rezidă doar în numărul de membri, ci și în activitatea sa sistematică și consecventă, care se bazează pe principiile independenței, solidarității, democrației și loialității.

Delegații au apreciat înalt activitatea conducerii Centrului Sindical Teritorial, a activiștilor și a Biroului executiv, desfășurată în cadrul parteneriatului social în coope­rare cu autoritățile administrației publice locale și cu administrațiile instituțiilor de învățământ.

În luările lor de cuvânt, delegații au menționat eforturile, realizările și succesele centrului sindical ca organizație care a de­monstrat de nenumărate ori că, în primul rând, iar uneori singurul, numai sindicatul este capabil să protejeze lucrătorii: fie că este vorba de o situație de urgență, un li­tigiu individual de muncă sau un conflict în cadrul colectivului!

Oricine și oricât de mult ar încerca să critice sindicatul astăzi, privind obiectiv, trebuie să recunoaștem că sindicatul este singura forță reală capabilă să apere prin metode legale angajații, care în condițiile actuale sunt atât de vulnerabili și lipsiți de drepturi.

În ciuda situației social-economice și po­litice dificile cu care ne confruntăm, a mo­dificărilor legislative care reduc garanțiile statului pentru angajați, sindicatul rămâne a fi cea mai importantă verigă în mecanis­mul de protecție a drepturilor de muncă ale angajaților.

Vorbitorii la conferință au remarcat im­pactul efortului și muncii depuse de centrul sindical în anii de referință, totodată soli­citând implicarea sindicatului pentru majo­rarea salariului din educație până la nivelul salariului mediu pe economie, majorarea clasei de salarizare pentru conducătorii de cercuri, secții sportive, conducătorii muzi­cali, metodiștii din instituţiile de educaţie timpurie şi cadrele didactice – masteranzi, stoparea practicilor de chemare a cadrelor didactice la diverse cursuri de formare în zi­lele de sâmbătă și duminică.

La lucrările conferinței a participat și Andrei Baltaсov, vicepreședinte al raionu­lui Taraclia, care a apreciat activitatea de consolidare a parteneriatului dintre sindicat și administrația publică locală, remarcând eficiența centrului sindical în soluționarea problemelor membrilor de sindicat și a pro­vocărilor sistemului educațional din raion.

În cadrul conferinței au fost propuse și alese organele de conducere și de control ale Centrul Sindical Teritorial.

Primind votul de încredere, Alexandr Lisița a fost ales în unanimitate în funcția de președinte al Centrului Sindical Ramural Teritorial din domeniul Educației și Științei din raionul Taraclia.

 

Oxana BODUR, președinta comitetului sindical al gimnaziului din or. Taraclia

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand