Cel mai important eveniment din anul acesta va fi, fără îndoială, Congresul IV al CNSM, care urmează să aibă loc în iunie 2022. La acest for se vor da aprecieri evoluției mișcării sindicale, vor fi adoptate documente de bază privind strategia pentru următorii ani, vor fi discutate probleme actuale, stringente.
Am adresat liderilor sindicali ai federațiilor, precum și reprezentanților CNSM din teritoriu, următoarele întrebări:
Ce așteptări aveți de la Congresul IV al CNSM?
Ce schimbări ați dori să se producă în viața sindicală și în promovarea drepturilor salariaților, în lupta pentru aceste drepturi?
Cum credeți că ar trebui să fie relațiile sindicatelor cu guvernarea și pentru ce forme de cooperare pledați?
Ana SELINA, președintele Federației Sindicatelor „Sindindcomservice”:
„CNSM trebuie să pornească la drum pe următorii cinci ani cu un plan bine definit”
Urmare desfășurării Congresului IV, CNSM trebuie să pornească la drum pe următorii cinci ani cu o viziune clară, cu un plan bine definit, al cărui scop final să fie eficiența, vizibilitatea și susținerea socială a sindicatelor. Obiectivul de bază al CNSM să rămână în continuare respectarea drepturilor și promovarea intereselor membrilor de sindicat, indiferent de circumstanțe, pentru a asigura un trai decent și a preveni exodul populației din țară, precum și de a impulsiona parteneriatul social la toate nivelurile.
Marea provocare de astăzi este de a promova o mai bună cunoaștere și înțelegere a drepturilor lucrătorilor, de a promova necesitatea consolidării în sindicate și oferirea către fiecare membru de sindicat a unei tehnici mai bune de protejare a drepturilor acestora de muncă. Trebuie să aducem direct, prin acțiuni de recrutare, și indirect, prin acțiuni prompte de apărare, în caz de necesitate, a drepturilor colective de muncă, mesajul către fiecare salariat de a ne implica, să fim proactivi, să cerem schimbări în întreprinderile unde activăm, în sindicate și la nivel național, și să facem schimbările pe care vrem să le vedem. Aceste schimbări nu pot veni într-un an sau doi, dar prin inițiative clare pe termen lung, care oferă membrilor locul lor în sindicat, vom face progrese.
Este esențială menținerea unui dialog funcțional cu parteneri sociali – Guvern și Patronat – pe platforma Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC), în cadrul căreia obiectivul principal să fie asigurarea condițiilor decente de muncă tuturor salariaților din țară și neadmiterea flexibilizării şi liberalizării excesive a legislaţiei muncii în detrimentul drepturilor și intereselor salariaților. Totodată, în vederea asigurării drepturilor sindicatelor de a participa la administrarea treburilor publice și de a participa la elaborarea proiectelor de programe social-economice şi de acte juridice este necesar de a menține și chiar de a intensifica un dialog direct și eficient cu Parlamentul și cu ministerele de resort.
Valentina CHIRIAC, președintele Federației „SindLUCAS”:
„Să întreţinem un dialog competent, dar şi să recurgem la greve când e cazul”
Congresul trebuie să stimuleze delegații în discuţiile privind viitorul sindicatelor, despre reforma în sindicate, cum să se folosească experienţa şi realizările obținute astfel, ca să rămână victorioase şi în viitor. Congresul trebuie să adopte strategii concrete, planuri realiste, îmbinarea obiectivelor pe termen lung cu cerinţe pe termen scurt. În organele de conducere ale CNSM trebuie de promovat mai mulţi tineri, femei, cu idei noi, cu experienţă de muncă în domeniul sindical.
Punctul de pornire în munca sindicală trebuie să fie de la organizaţiile sindicale primare. Tre-buie susținute, la toate nivelurile, drepturile și interesele membrilor de sindicat prin reprezentarea acestora în instanțele de judecată, la ministere, în alte instituții. Un aspect aparte ar fi dezvoltarea de proiecte şi programe pentru îmbunătăţirea nivelului de informare şi pregătire a membrilor de sindicat în ceea ce priveşte problemele sindicale şi cele profesionale.
Organizaţiile sindicale primare trebuie să fie punctul de pornire în munca sindicală
Educaţia sindicală să se desfăşoare la locurile de muncă ale membrilor de sindicat, în teritoriu. Întărirea structurilor teritoriale, crearea unui mecanism de sprijin pentru organizaţiile sindicale primare în vederea consolidării mişcării sindicale în teritoriu, apărarea şi promovarea intereselor membrilor de sindicat în tot spațiul țării. Promovarea politicii CNSM în teritoriu. Este necesară o nouă imagine, una pozitivă, dezvoltarea de noi forme de reprezentare a sindicatelor în public.
Este nevoie de susținerea proiectelor de acte normative sau a modificărilor la legislația în vigoare, referitoare la drepturile și interesele legitime ale membrilor de sindicat. Dialogul social trebuie susţinut din partea tuturor partenerilor implicaţi (guvern, patronate, sindicate), pentru a genera rezultate viabile. Trebu-iesc reînnoite şi definite angajamentele fiecărei părţi în dialogul social. Sindicatele trebuie să întreţină un dialog competent şi să fie gata de a face compromisuri, dar şi să se confrunte şi să organizeze greve în mod eficient, când e cazul, care să conducă la rezultate scontate.
Nicolae GARAZ, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură:
„E nevoie de resetarea imaginii sindicatelor, de impulsionarea parteneriatului social”
Trebuie trasată politica sindicală de realizare a strategiei și programelor de acțiuni în ve-derea: consolidării mișcării sin-dicale; îmbunătățirii imaginii
CNSM; consolidării parteneriatului social la nivel național; transparenței gestionării bugetului și a patrimoniului sindical în conformitate cu prevederile statutare; consolidării sistemului educațional al CNSM și a organizațiilor-membre; consolidării sistemului informațional sindical; colaborării cu structurile sindicale internaționale, cu partenerii de dezvoltare și cu organiza-țiile neguvernamentale naționalepentru realizarea proiectelor comune în domeniu, efectuarea schimbului de experiență și diseminarea bunelor practici.
Am dori resetarea imaginii sindicatelor, promovarea și impulsionarea parteneriatului social la toate nivelurile; neadmiterea flexibilizării și liberalizării excesive a legislației muncii în detrimentul drepturilor și intereselor salariaților. Totodată, pledăm pentru implementarea tehnologiilor informaționale moderne în sistemul educațional sindical; cooperarea cu partenerii sociali, cu instituțiile publice și cu societatea civilă pentru a soluționa problemele cu care se confruntă membrii de sindicat și a aduce valoare adăugată situației acestora. De asemenea, ne dorim diversificarea acțiunilor în vederea motivării și atragerii în sindicate, includerea diferitelor servicii prestate de CNSM pentru liderii și membrii de sindicat ai centrelor și organizațiilor-membre.
Relațiile sindicatelor cu guvernarea ar trebui să prevadă un dialog social la nivel national
Relațiile sindicatelor cu guvernarea cred că ar trebui să prevadă cooperarea continuă și menține-rea unui dialog social funcțional la nivel național, intensificarea activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. De asemenea, este vorba de conlucrare în vederea impulsionării și încurajării negocierilor și încheierii convențiilor colective și a contractelor colective de muncă (nivel de unitate), de implementarea unui mecanism de monitorizare a aplicării acestora. E nevoie de conlucrare în scopul perfecționării cadrului legislativ în direcția îmbunătățirii condițiilor de viață și de muncă ale salariaților, al asigurării securității și sănătății în muncă; de colaborarea cu Inspectoratul de Stat al Muncii și cu alte autorități publice cu competențe în asigurarea respectării drepturilor membrilor de sindicat. Precum și de conlucrare în vederea armonizării cadrului legislativ în corespundere cu legislația internațională privind promovarea drepturilor sindicale, a echității sociale, demnității muncii și a principiilor muncii decente.