Cel mai important eveniment din anul acesta va fi, fără îndoială, Congresul IV al CNSM, care urmează să aibă loc în iunie 2022. La acest for se vor da aprecieri evoluției mișcării sindicale, vor fi adoptate documente de bază privind strategia pentru următorii ani, vor fi discutate probleme actuale, stringente.
Am adresat liderilor sindicali ai federațiilor, precum și reprezentanților CNSM din teritoriu, următoarele întrebări:
Ce așteptări aveți de la Congresul IV al CNSM?
Ce schimbări ați dori să se producă în viața sindicală și în promovarea drepturilor salariaților, în lupta pentru aceste drepturi?
Cum credeți că ar trebui să fie relațiile sindicatelor cu guvernarea și pentru ce forme de cooperare pledați?
Mihail HÎNCU, vicepreședinte al CNSM: „Tot timpul am pledat pentru negocieri, aceasta fiind calea corectă de soluționare a problemelor”
Congresul este organul suprem al mișcării sindicale. În cadrul pregătirii acestuia, nemijlocit al desfășurării evenimentului, se discută chestiuni legate de activitatea sindicală la această etapă, se face o evaluare a tot ce s-a realizat până la congres, o evaluare a lucrurilor care țin nemijlocit de organizarea și desfășurarea acestui forum, dar și despre strategia activității sindicale. La congres se stabilesc direcțiile principale de activitate, deoarece delegațiile reprezintă toate organizațiile teritoriale. Mulți dintre delegați sunt din teritoriu și, desigur, în perioada când se discută strategia activității, vin cu propuneri ce țin de perspectivă. Așteptăm ca activitatea confederației, împreună cu sindicatele de ramură, să fie mai eficientă. Cu toate că am trecut prin perioade dificile, anii 2020, 2021 – pandemie, anul 2022 – războiul din Ucraina – noi trebuie să activăm, să apărăm interesele salariaților pe care îi reprezentăm. Desigur, în situația în care la nivel global sunt probleme economice foarte mari, legate de sistemul energetic, alimentar, ne aducem și noi aportul la soluționarea acestora.
Este importat ca, în perspectivă, strategia care va fi adoptată la congres să fie aproape de aspirațiile oamenilor, ale salariaților, să îmbunătățească viața și condițiile de muncă. S-a lucrat mult, au participat la îmbunătățirea acestui document și sindicatele de ramură, Comisia de Femei și Comisia de Tineret. Sperăm să fie o strategie bună, un plan de activitate pe perioada de până la următorul congres, care să îmbunătățească activitatea sindicală și, prin intermediul acesteia, relațiile de muncă. Toate astea depind, în principiu, de implicarea sindicatelor.
Noi tot timpul am pledat pentru relații bazate pe negocieri. Nu am promovat niciodată o politică distructivă. Mereu am căutat, prin intermediul comisiei tripartite, prin negocierile cu patronatele, cu guvernarea, să soluționăm problemele care există. Desigur, nu toate realizările corespund așteptărilor. După cum cunoașteți, guvernări au fost diferite și acestea s-au schimbat la anumite etape. Având niște înțelegeri cu o guvernare, între timp venea alta și până la urmă o luam de la capăt. Dar am optat întotdeauna pentru negocieri, pentru că aceasta este calea corectă, în viziunea noastră, de a soluționa problemele.
Probleme sunt multe și, desigur, cu cât mai des ne întâlnim și le punem în discuție, cu atât mai operativ găsim soluții eficiente. De aceea, în viitor, strategia confederației va viza în primul rând calea negocierilor. Le dorim autorităților să fie aproape de oameni și să soluționeze problemele pe care le abordăm împreună.