19 iulie 2024
Chisinau
Sanatate

OMS: Cum industriile comerciale „ucid” 2,7 milioane de oameni în Europa

Loading
Sanatate OMS: Cum industriile comerciale „ucid” 2,7 milioane de oameni în Europa
OMS: Cum industriile comerciale „ucid” 2,7 milioane de oameni în Europa
amazonaws.com

Un recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a stârnit discuții aprinse și îngrijorări. Conform studiului, anual în Europa 2,7 milioane de persoane mor din cauza practicilor comerciale neetice, ceea ce reprezintă aproximativ 7500 de decese pe zi. Vinovații nu sunt doar producătorii de tutun și alcool, ci și giganții farmaceutici și producătorii de echipamente medicale. OMS pune accent pe modul în care companiile comerciale contribuie la răspândirea bolilor cronice neinfecțioase (BCN), ceea ce în cele din urmă duce la o mortalitate excesivă semnificativă.

O provocare sistemică pentru sănătate

La prezentarea raportului de la Bruxelles, consilierul strategic al OMS în Europa, Goden Galea, a subliniat că acțiunile marilor companii industriale afectează negativ sănătatea populației. Ministrul sănătății și vicepremierul Belgiei, Frank Vandenbroucke, i-a susținut declarația, menționând necesitatea de a reconsidera problema ca pe o provocare sistemică.

Raportul OMS se bazează pe datele globale ale statisticilor medicale și pe analiza eforturilor de marketing ale producătorilor de produse și servicii dăunătoare. Acesta afirmă că aproape două treimi din decesele cauzate de BCN sunt provocate de factori de risc bine cunoscuți, cum ar fi tutunul, aerul poluat, alcoolul și dieta nesănătoasă.

Tutun, alcool și aer poluat

OMS identifică patru factori principali, responsabili pentru un sfert din toate decesele în Europa:

  1. Tutunul.
  2. Aerul poluat.
  3. Alcoolul.
  4. Dieta nesănătoasă.

Motivele obținerii profitului devin principala cauză a bolilor cronice și a mortalității în Europa. OMS solicită o reglementare mai agresivă a acestor sectoare economice și combaterea lobby-ului din partea afacerilor.

Produse dăunătoare și manipulări de marketing

OMS subliniază că eforturile de marketing și activitatea de PR stimulează consumul de produse dăunătoare. Autorii raportului susțin că responsabilitatea pentru cele 2,7 milioane de decese anuale revine producătorilor, care sunt „pe deplin sau parțial” responsabili pentru aceste decese. Alegerea personală a consumatorilor, în opinia OMS, nu are un impact semnificativ, deoarece trucurile de marketing îngreunează luarea unor decizii conștiente.

Vaccinurile împotriva COVID: supraprofituri și responsabilitate socială

thesun.co.uk

Producătorii de vaccinuri împotriva Covid, precum Pfizer, BioNTech și Moderna, au fost de asemenea criticați de OMS pentru politica lor comercială. OMS consideră veniturile din contractele pentru livrarea vaccinurilor „supraprofituri” ce necesită impunerea de taxe sociale. Companiile sunt acuzate că au efectuat răscumpărări de acțiuni, ceea ce crește valoarea acestora și aduce venituri suplimentare proprietarilor. OMS propune restricționarea legală a practicii răscumpărării de acțiuni pentru industria farmaceutică și direcționarea fondurilor către cercetarea bolilor rare și neprofitabile din punct de vedere comercial.

Distribuția nețintită a formulelor pentru sugari

Raportul OMS critică și producătorii de formule pentru sugari, a căror producție, mai ales în condiții de criză umanitară, poate fi dăunătoare pentru bebeluși. Distribuția nețintită a formulelor pentru sugari reduce înclinația pentru alăptare, crescând riscul de boli și mortalitate în rândul sugarilor. Autorii menționează că apelurile la donații de formule pentru sugari în timpul crizei umanitare din Ucraina au dus la o distribuție necoordonată a acestor produse, inițiată și de producători cu scopuri comerciale.

Roboți chirurgicali: inovație sau truc de marketing?

OMS critică producătorii de roboți chirurgicali, cum ar fi Da Vinci, pentru lipsa unor avantaje semnificative în tratarea bolilor oncologice. Deși roboții permit efectuarea operațiilor minim invazive, în realitate pentru multe tipuri de boli nu s-au constatat îmbunătățiri. Cu toate acestea, utilizarea roboților s-a răspândit, datorită eforturilor de marketing și prestigiului clinicilor care dețin astfel de sisteme. Acest lucru duce la o competiție inutilă între spitale și la creșterea vânzărilor de roboți, ceea ce nu este întotdeauna în avantajul pacienților.

Raportul OMS pune sub semnul întrebării influența pieței libere asupra sănătății populației și subliniază necesitatea unei reglementări agresive și a restricționării practicilor comerciale. Experții OMS susțin că sănătatea publică nu trebuie să fie sacrificată pentru interesele comerciale și solicită acțiuni pentru reducerea prevalenței bolilor cronice și a mortalității excesive în Europa.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand