Interviul cu Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, acordat publicației „Almanah Politic-2020”.
– Domnule Budza, ce a însemnat anul 2020 pentru CNSM?
– Anul 2020 a fost marcat de declanșarea pandemiei de COVID-19, care a reprezentat o provocare majoră pentru toată populația țării și economie per ansamblu, o criză fără precedent ca amploare, inclusiv pe plan mondial, care a determinat necesitatea adaptării la noile condiții de activitate.
Pentru Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), anul 2020a însemnat adaptarea priorităților și activităților anuale la condițiile pandemie, în contextul apărării drepturilor membrilor de sindicat conform prevederilor Strategiei CNSM pentru anii 2017-2022. De asemenea, a fost un an al alegerilor pentru unele centre sindicale național-ramurale. Din 24 organizații-membre ale CNSM, în 14 centre sindicale national-ramurale s-au desfășurat congrese, în cadrul cărora au fost discutate rezultatele obținute pe parcursul anilor 2015-2020 și trasate obiectivele pentru următorii 5 ani.
Important de subliniat este că, CNSM a avut o cooperare eficientă și valoroasă cu organizațiile internaționale și partenerii externi, printre care: Organizația Internațională a Muncii, Confederația Internațională a Sindicatelor, Consiliul Regional Pan-European, Banca Mondială, Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, PNUD Moldova, Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic și altele.
– În ce măsură a influențat pandemia activitatea CNSM?
– Provocările la care s-a expus Republica Moldova au afectat salariații din toatățara, urmare a restricțiilor impuse de autorități pentru diminuarea răspândirii COVID-19, astfel s-a redus activitatea economică și diminuate veniturile populației. În această perioadă dificilă, eforturile sindicatelor au fost îndreptate la asigurarea respectării drepturilor și intereselor lucrătorilor afectați urmare a suspendării activității, șomajului tehnic, încetării raporturilor de muncă și muncii la distanță, la neadmiterea diminuării drepturilor salariaților, precum și la susținerea lucrătorilor antrenați în prima linie de combatere a pandemiei.
– Care acțiuni întreprinse de CNSM, în anul 2020, le considerați de succes?
– Pe parcursul anului 2020, CNSM a venit cu mai multe inițiative și propuneri către autorități, care ulterior au contribuit la elaborarea și adoptarea mai multor legi, printre care Legea nr. 127/2020 privind acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19, scutirea de plata impozitelor, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru cheltuielile suportate de angajatori la testarea salariaților în vederea identificării virusului COVID-19. Datorită poziției ferme a Confederației, la ședința Parlamentului, din 19 noiembrie 2020, a fost votat, în ambele lecturi, proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative. Scopul proiectului constă în restabilirea atribuţiilor de control ale Inspectoratului de Stat al Muncii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă și al raporturilor de muncă, asigurând integritatea funcțională a acestuia.
O victorie a sindicatelor este că Legislativul a aprobat recent, în lectura finală, proiectul de lege pentru ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupațională. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a insistat, pe parcursul mai multor ani, să fie ratificată Convenţia sus-menționată pentru sporirea drepturilor și a garanțiilor social-economice și de muncă ale salariaților.
Convenţia OIM nr. 161/1985 este documentul de bază privind dezvoltarea şi organizarea serviciilor de sănătate ocupaţională de bază pentru angajaţii din diferite ramuri ale economiei naţionale.
O altă realizare importantă se referă la faptul că Laboratorul Controlul Factorilor de Risc al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor a obținut Certificatul de Acreditare de la Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova MOLDAC, pentru competență și conformare la cerințele standardului SM EN ISO/IEC 17025:2018. Laboratorul efectuează măsurări instrumentale ale factorilor fizici, iar serviciile respective sunt prestate gratuit, la entitățile unde activează organizaţii sindicale.
– Ce nu aţi reușit să realizați dintre acțiunile planificate?
– Spre regret, nu am reușit semnarea a două proiecte de convenții colective (nivel național), care prevăd sporuri la compensarea muncii în condiții nefavorabile și pentru aprobarea modului și condițiilor de acordare a claselor de calificare pentru conducătorii auto. Totodată, în anul 2020 nu am reuşit iniţierea proceselor de ratificare a unor convenţii ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM), asupra cărora CNSM insistă de mai mult timp – Convenţia nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupaţională; Convenția nr. 173 privind protecţia creanţelor salariale în cazul insolvenţei angajatorului, care este de o mare actualitate, mai ales din cauza consecinţelor pandemiei.
– Cum a decurs dialogul cu partenerii sociali?
– Menținerea unui dialog social func-țional a fost esențial în contextul situației social-economice. Deși restricțiile impuse au stopat pentru o perioadă activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC), în august 2020, ședințele au fost reluate. Pe întreaga perioadă a anului, sindicatele au avut un dialog permanent cu autoritățile statului în vederea soluționării celor mai stringente probleme cu care se confruntă salariații, membri de sindicat. Trebuie să remarcăm că, colaborarea cu patronatele a fost una constructivă, deseori ne-am conjugat eforturile și solidarizat pe unele subiecte de importanță pentru salariați.
Pe parcursul anului 2020, partenerii sociali la nivel național (Guvern, Patronate și Sindicate) au încheiat trei convenții colective, autor al cărora a fost CNSM: Convenția colectivă nr. 17 din 28 februarie 2020 „Cu privire la modelul Tabelului de evidență a timpului de muncă”; Convenţia colectivă nr. 18 din 28 februarie 2020 „Pentru aprobarea modificărilor la Convenţia colectivă (nivel naţional) nr. 4 din 25 iulie 2005 „Cu privire la modelul Contractului individual de muncă”; Convenția colectivă nr. 19 din 28 februarie 2020 „Cu privire la modelul Programării concediilor de odihnă anuale”.
Trebuie să remarcăm şi o altă reuşită a CNSM în cadrul dialogului cu partenerii sociali, şi anume, excluderea din Legea insolvabilităţii nr. 149/2012 a prevederilor privnd dreptul administratorilor la desfacerea unilaterală a contractului colectiv de muncă, chiar dacă acest contract avea prevăzut un termen de valabilitate mult mai mare. Datorită poziţiei şi argumentelor aduse de reprezentanţii CNSM, prin Legea nr. 141 din 16.07.2020, scopul sindicatelor, şi anume, abrogarea art. 96 din Legea insolvabilităţii nr. 149/2012, a fost atins. În condiţiile actuale, când salariaţii (colectivele de muncă) împreună cu angajatorii au fost puşi la marea încercare, adică, de a supravieţui, ţelul acestui amendament a devenit mult mai semnificativ.
– Ce obiective are CNSM pentru viitor?
– Obiectivul de bază al CNSM este și va rămâne în continuare asigurarea respectării drepturilor și promovarea intereselor membrilor de sindicat, indiferent de circumstanțe, pentru a asigura un trai decent și a preveni exodul populației din țară. Pentru următoarea perioadă ne-am propus să atingem mai multe obiective: promovarea și impulsionarea parteneriatului social la toate nivelurile; neadmiterea liberalizării excesive a legislaţiei muncii în detrimentul drepturilor și intereselor salariaților; neadmiterea promovării spre adoptare, sub pretextul dezvoltării mediului de afaceri şi a climatului investiţional, a proiectului noului Cod al muncii, elaborat sub patronajul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru, care tinde să diminueze nivelul de protecție a salariaților. Totodată, drept obiective pot fi menționate: promovarea negocierilor și încheierii convențiilor colective (nivel național) pe diferite subiecte; cooperarea continuă cu organizațiile internaționale și partenerii externi; recrutarea noilor membri de sindicat; pregătirea pentru Congresul IV al CNSM; promovarea participării tinerilor în activitatea sindicală și civică și a egalității de gen în sindicate.
– Ccare este cea mai mare așteptare de la anul 2021?
– Cel mai mare succes, pe care Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova dorește să-l realizeze în anul curent, împreună cu partenerii sociali, este să depășim cât mai curând posibil criza pandemică și să relansăm economiă țării, lucru pe care înțelegem că și-l doresc foarte mult cetățenii Republicii Moldova.