Sunt activist sindical, activez la o întreprindere cu capital străin. Conducerea întreprinderii a dat de înțeles că, peste două – trei săptămâni vor avea loc concedieri colective însă, despre acest fapt, nu a informat nici salariații și nici reprezentanții acestora (sindicatele). Astfel, nu cunoaștem care ar fi motivul unor asemenea concedieri și nici numărul de salariați sau cine ar putea fi concediat. Nu ne este cunoscută nici evoluția activităților economice a unității. Această situație a provocat o stare de incertitudine, de îngrijorare a salariaților privind menținerea locurilor de muncă, condițiile de remunerare a muncii ect.
Rog să ne explicați ce spune legea în asemenea cazuri sau care sunt obligațiile angajatorului și garanțiile salariaților în cazul concedierilor colective?
Dumitru Culacovschi, Chișinău
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Măsurile privind efectuarea unor concedieri colective trebuie să fie organizate și desfășurare în conformitate cu cerințele Codului muncii care, dispun inclusiv, organizarea consultărilor între angajator și reprezentanții lucrătorilor.
Art. 1851 alin. (1) din Codul muncii stabilește garanții în caz de concedieri colective și definește „concedierile colective” ca fiind „concedierile efectuate de angajator din unul sau din mai multe motive neimputabile salariatului, dacă, într-o perioadă de 30 de zile, numărul concedierilor constituie: a) cel puțin 10 în unitățile în care sunt încadrați între 20 și 99 de salariați; b) cel puțin 10% din numărul salariaților în unitățile în care sunt între 100 și 299 de salariați; c) cel puțin 30 în unitățile în care sunt încadrați 300 și mai mulți salariați”.
Un angajator care preconizează concedieri colective trebuie să inițieze, cu cel puțin 3 luni înainte, consultări cu reprezentanții lucrătorilor pentru a ajunge la un acord. Aceste consultări se referă cel puțin la posibilitățile de a evita concedierile colective sau de a reduce numărul de lucrători afectați, precum și la posibilitățile de a atenua consecințele prin recurgerea la măsuri sociale însoțitoare vizând, între altele, sprijin pentru redistribuirea sau recalificarea lucrătorilor concediați.
În termenul de 3 luni pentru consultări cu reprezentanții lucrătorilor se include perioada de preavizare cu 2 luni înainte de concediere, sub semnătură, a salariaților cu privire la concedierile colective, respectându-se procedurile de concediere stabilite la art. 88 din Codul muncii.
Legea dispune că, pentru a permite reprezentanților salariaților să formuleze propuneri constructive, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de a iniția consultările, angajatorul este obligat să le furnizeze acestora, în scris, toate informațiile utile și să le comunice următoarele elemente: a) motivele concedierilor preconizate; b) numărul și categoriile de salariați care vor fi concediați;c) numărul și categoriile de salariați încadrați la unitate; d) perioada în care vor avea loc concedierile; e) criteriile de selectare a salariaților care urmează a fi concediați, prevăzute de lege, de convențiile colective sau contractele colective de muncă; f) metoda de calcul al oricăror indemnizații aferente concedierii, prevăzute în contractul colectiv de muncă sau în actele normative la nivel de unitate, cu excepția celor prevăzute de legislația în vigoare.
În cazul în care nu se ajunge la un acord și decizia unilaterală a angajatorului este de a continua procesul de concediere colectivă, această decizie este comunicată, prin notificare, reprezentanților salariaților și agenției pentru ocuparea forței de muncă.
Notificarea agenției pentru ocuparea forței de muncă va conține orice informații utile cu privire la concedierile preconizate și la consultările cu reprezentanții salariaților. Obligația notificării vizează fiecare concediere preconizată în cadrul concedierilor colective.