30 mai 2024
Chisinau
Social

Oamenii în halate albe vor fi protejați împotriva agresiunii prin lege

Loading
Social Oamenii în halate albe vor fi protejați împotriva agresiunii prin lege
Oamenii în halate albe vor fi protejați împotriva agresiunii prin lege
cpr.org

Cazurile a doi doctori care au fost agresați de către rudele unor pa-cienți au stârnit multă vâlvă în so­cietate. După ce, recent, un medic de la Spitalul Municipal nr.1 a fost bătut de soțul unei paciente chiar la locul de muncă, acesta se luptă acum să demonstreze că nu a fost protejat suficient la locul de mun­că. Un alt caz s-a întâmplat la finele anului 2017 la  Institutul Oncologic din Chișinău. O doctoriță a fost ata­cată cu un aparat electroșoc de soțul unei paciente, supărat că soției sale i-a fost extirpat un sân.

Aceste incidente recente, dar și semna­lele de alarmă trase cu insistență de câțiva ani de Federația Sindicală „Sănătatea”, i-au determinat pe legiuitori să adopte Legea nr. 50, prin care Codul contravențional a fost completat cu un nou articol 77 (2), care stabilește răspunderea contravențională pentru acțiunea de ultragiere a lucrătorului medical.

Astfel, pentru jignirea intenționată sau pentru un alt comportament ce lezează drepturile lucrătorilor medicali în exerci­tarea obligațiilor de serviciu se prevede o sancțiune ce variază între 500 și 1250 de lei. Pentru vătămare corporală și acte de huliganism, se prevede o amendă de 1250 de lei până la 7500 de lei sau chiar arest contravențional până la 15 zile.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand