30 mai 2024
Chisinau
Social

O uzină din Orhei, pistă de lansare pentru tinerii fără experiență

Loading
Social O uzină din Orhei, pistă de lansare pentru tinerii fără experiență
O uzină din Orhei, pistă de lansare pentru tinerii fără experiență
Vocea poporului

Elevii din anul II de la Şcoala pro­fesională nr. 2 din Orhei, încadraţi în învăţământul dual, specialitatea strungar multiprofil, au susţinut re­cent examenul la proba practică, la Uzina Constructoare de Maşini din Orhei „ASPA” SA. Din cei doi ani de studii, un an şi jumătate ei l-au pe­trecut la uzină.

Înainte de începerea examenului, Elena Rogoti, director-adjunct interimar pen­tru instruire şi producere, a specificat că elevii încadraţi în învăţământul dual be-neficiază şi de un salariu din partea an­gajatorului. „Nu vă rămâne decât să dați dovadă de acele abilități pe care le-ați dezvoltat în această perioadă, să ne demonstrați că elevii Școlii profesionale de la Orhei învață și muncesc, ca pe viitor să poată câștiga bine”, a menţionat Elena Rogoti.

Victor Talmaci, președintele Federației „SINDICONS”, susţine că examenul con­stituie o etapă importantă în cariera ti­nerilor. „Sindicatele, patronatele și guver­narea susțin promovarea și dezvoltarea învățământului dual, care are menirea de a pregăti cadre calificate care să fabrice produse de calitate, conform cerințelor de pe piață. Parteneriatul social trebuie dezvoltat și la nivel de unitate, dialogul social constructiv fiind baza creșterii eco­nomice. Statul și agenții economici trebu­ie să înțeleagă că nu putem să obținem performanțe dacă în școli materialele didactice vor fi cele vechi, iar profesorii vor avea salarii mici. Și agenții economici trebuie să investească în pregătirea cadre­lor”.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand