La cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, de pe 7 și 8 octombrie curent, în Piața Adunării Naționale din Chișinău, peste 90 de vinificatori din Republica Moldova, sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei” și-au expus produsele pentru degustație. La eveniment a participat și Branșa de vinificație, viticultură și producerea băuturilor alcoolice a FNSAA „Agroindsind”, care reprezintă drepturile și interesele a peste o mie de angajați de la 14 întreprinderi, membri de sindicat.
În PMAN au fost prezenți Vasile Mămăligă, președintele FNSAA „Agroindsind”, Vasile Evstratii, vicepreședinte al Federației, Silvia Lupașcu, președintele Branșei, Larisa Punga, președintele Sindicatului ANSA, Octavian Mateescu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din România.
Republica Moldova este al 20-lea cel mai mare producător și al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume. Potrivit datelor oferite de Oficiul Național al Viei și Vinului, în prezent, vinurile noastre ajung pe rafturile magazinelor din 75 de țări. În anul trecut, Republica Moldova a exportat 91,3 milioane de litri de vin.
Branșa de vinificație, viticultură și producerea băuturilor alcoolice a FNSAA „Agroindsind” activează din 9 decembrie 2010. Biroul Operativ al Branșei a adoptat peste 60 de hotărâri din domeniul problemelor social-economice cu care se confruntă membrii de sindicat. Cu regret, criza economică, embargoul impus de Federația Rusă, politica de stat a Republicii Moldova în domeniul ramurii, ulterior, pandemia de Covid-19, precum şi războiul din Ucraina, au cauzat prejudicii considerabile ramurii vitivinicole.
Printre problemele cu care se ocupă Branșa sunt: majorarea salariului tarifar pentru categoria I de calificare din ramură, formarea profesională, protecția muncii, ocrotirea sănătății și asistența socială, redeschiderea întreprinderilor vitivinicole care și-au sistat activitatea urmare a pandemiei Covid-19, protejarea liderilor sindicali, în special, pentru perioada situaților excepționale din țară, organizarea odihnei de vară a copiilor membrilor de sindicat, promovarea imaginei tradițiilor vitivinicole din Republica Moldova, a calităților benefice în scopuri curative a vinurilor moldovenești etc.
Vinurile moldovenești sunt exportate și în țări precum China, SUA, Olanda ș.a. În ultimul deceniu, țara noastră a adunat în palmaresul său 6.000 de medalii obținute la concursurile internaționale de profil, dintre care practic jumătate au fost câștigate în ultimii trei ani.
Sectorul vitivinicol este cel mai mare creator de locuri de muncă în mediul rural, iar numărul agenților economici care activează în acest domeniu și care sunt înscriși în Registrul Vitivinicol a ajuns la aproximativ 59 de mii. Un alt factor interesant este că Republica Moldova are cea mai mare densitate a podgoriilor pe cap de locuitor la nivel mondial, raportată la suprafața totală de terenuri agricole. Țara noastră este cunoscută cu cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu aproximativ 1,5 milioane de sticle. Colecția a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness.
În luna noiembrie a.c., Branșa din vinificație, viticultură și producerea băuturilor alcoolice FNSAA „Agroindsind” va organiza adunarea generală de dare de seamă și alegeri, pentru a continua tradițiile și bunele practici ale mișcării sindicale din ramură. Prin urmare, ne adresăm către Guvernul Republicii Moldova, cu solicitarea de a acorda o atenție prioritară întreprinderilor vinicole, îndeosebi celor de stat, pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă, atragerea investițiilor străine, a granturilor oferite de Uniunea Europeană și identificarea unor noi piețe de desfacere a producției autohtone.
Silvia LUPAȘCU, președinta Branșei FNSAA „Agroindsind”