O nouă redacţie a Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) a fost aprobată recent, la o şedinţă a Guvernului. Documentul cuprinde lista maladiilor şi a stărilor ce necesită asistenţă medicală, precum şi stabileşte volumul în care aceasta va fi acordată persoanelor asigurate.
În programul aprobat au fost incluse noi servicii medicale acoperite din fondurile AOAM. Astfel, vor fi finanţate costurile pentru exoprotezele şi implanturile mamare necesare reabilitării pacientelor cu tumori maligne, protezele individuale şi consumabilele necesare reabilitării chirurgicale şi protetice a pacienţilor cu tumori maligne ale capului, gâtului şi ale aparatului locomotor.
Printre noile servicii se mai numără şi teste de screening prenatal al gravidelor din grupul de risc, în scopul depistării malformaţiilor congenitale, serviciile de intervenţie timpurie acordate copiilor de la naştere până la trei ani cu nevoi speciale/tulburări de dezvoltare şi risc sporit şi familiilor acestora. De asemenea, copiii de până la 14 ani, persoanele cu nevoi speciale vor beneficia, la necesitate, de anestezie în cadrul unor servicii de înaltă performanţă.
Totodată, pentru sporirea accesului populaţiei la servicii medicale la nivel de comunitate şi dezvoltarea serviciilor de alternativă celor spitaliceşti, tratamentul medical (proceduri intramusculare, intravenoase) va fi realizat în sala de tratamente/staţionar de zi, în cabinete de proceduri şi la domiciliu, la indicaţia medicului de familie şi/sau a medicului specialist de profil. Dispozitivele medicale de o singură utilizare şi medicamentele vor fi asigurate de instituţia medicală, conform unui regulament care urmează să fie aprobat de Ministerul Sănătăţii.
În noua redacţie, Programul unic al AOAM mai prevede modificarea mecanismului de
elaborare şi aprobare a Normelor metodologice de aplicare a programului. Astfel, pe viitor acestea vor fi aprobate separat şi completate numai în caz de necesitate, la identificarea problemelor ce țin de organizarea serviciilor medicale în asigurări.
În acelaşi timp, Criteriile de contractare a instituţiilor medico-sanitare în cadrul sistemului AOAM vor fi elaborate și aprobate anual, în funcție de mărimea fondurilor AOAM. Principiul de bază pentru contractarea prestatorilor de servicii medicale constă în alinierea la prevederile politicilor naționale în domeniul sănătății, la priorităţile de utilizare a mijloacelor financiare publice, bazate pe eficiență și transparență în utilizare.
Noile prevederi ale Programului unic al AOAM vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.