Ministerul Culturii a elaborat un nou act normativ cu privire la biblioteci. Proiectul noii Legi propune o reglementare mai exactă şi detaliată a competenţelor autorităţilor centrale, în speţă, a Ministerului Culturii şi a autorităţilor publice locale în domeniul indicat. Potrivit autorilor proiectului, implementarea noii legi va spori rolul bibliotecii în comunitate, contribuind într-un final la creşterea nivelului de informare, educaţie şi cultură a membrilor comunităţii.
Conform documentului, Ministerul Culturii va crea pentru prima dată Registrul de Stat al Bibliotecilor, care va ţine evidenţa bibliotecilor publice din Republica Moldova. Un aspect important al acestui proiect este faptul că acesta propune reglementarea prin lege nu doar a Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, dar şi a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, cu identificarea exactă a atribuţiilor de bază ale acestei instituţii culturale.
Prevederi detaliate vin să reglementeze statutul bibliotecilor publice teritoriale şi competenţele acestora. De asemenea, proiectul statuează modul de constituire, precum şi modul de încetare a activităţii bibliotecilor publice.
Proiectul de lege acordă o atenţie sporită Consiliului Biblioteconomic Naţional. În comparaţie cu legea în vigoare, acest document stabileşte componenţa acestui consiliu şi indică exact domeniile sale de competenţă. Astfel, Consiliul Biblioteconomic Naţional va fi constituit din reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei, reprezentantul comisiei permanente de profil din Parlament, reprezentantul Cancelariei de Stat, reprezentanţi ai centrelor biblioteconomice, ai instituţiilor de învăţământ, alţi specialişti din domeniu.
Una dintre funcţiile principale ale Consiliului Biblioteconomic Naţional va fi adoptarea Codului deontologic al bibliotecarului. Această funcţie reprezintă
un element novator al proiectului de lege. Decizia de a da în competenţa Consiliului această atribuţie corespunde bunelor practici, potrivit cărora codurile deontologice sunt adoptate de către reprezentanţii profesiei respective. Astfel, s-a considerat că este optim ca această atribuţie să revină Consiliului, care este un organ reprezentativ, ci nu Ministerului Culturii, spre exemplu, care este un exponent al statului.
O novaţie propusă de proiect vizează centrele de excelenţă, care nu se regăsesc actualmente în legea în vigoare. Conform proiectului de lege, statutul de „centru de excelenţă” va fi acordat centrelor biblioteconomice, în virtutea gradului de dezvoltare a infrastructurii şi a serviciilor. Rolul centrelor de excelenţă este de a implementa şi promova servicii de bibliotecă inovative specializate, precum şi de a acorda asistenţă la implementarea acestor servicii de către bibliotecile din reţea. În prezent, Ministerul Culturii, în colaborare cu bibliotecile publice şi partenerii internaţionali de dezvoltare, au identificat spaţii destinate centrelor de excelenţă, care sunt în proces de constituire sau de consolidare.
Un compartiment aparte este destinat Bibliotecii Naţionale Digitale „Moldavica”, gestionată de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Biblioteca „Moldavica” a fost concepută ca o bază centrală de full-texte ale documentelor patrimoniale incluse în Registrul Programului Naţional „Memoria Moldovei”. Aceasta este accesibilă ca un serviciu web de asigurare a accesului integrat la copiile digitale ale documentelor patrimoniale neincluse în registru, dar făcute disponibile pe serverele bibliotecilor şi ale altor instituţii deţinătoare de fonduri patrimoniale, precum muzeele şi arhivele.
O altă prevedere nouă în raport cu legea în vigoare se referă la obligaţia de a prevedea în bugetul bibliotecii sume destinate pentru achiziţii de documente de bibliotecă în limbile minorităţilor din cadrul comunităţii, pe care biblioteca respectivă o deserveşte.