20 aprilie 2024
Chisinau
Cultura

O națiune nu poate fi mare fără un teatru și o cultură mare

Loading
Cultura O națiune nu poate fi mare fără un teatru și o cultură mare
O națiune nu poate fi mare fără un teatru și o cultură mare
facebook.com

Ce putem face când pacea este amenințată, când libertatea e pusă în pericol, iar speranța e tot mai mică? Teatrul Național „Mihai Emi­nescu” ne invită să căutăm împre­ună răspunsul la această întrebare, participând la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a, care se va desfășura în peri­oada 15-28 septembrie, sub gene­ricul „Artiştii pentru pace, libertate şi speranţă”.

Programul preliminar cuprinde 24 de reprezentații ale teatrelor partici­pante de pe ambele maluri ale Prutu­lui, precum și audiţii ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecţii de film, expoziţii de fotografie, atelie­re şi discuţii cu actori din România, R. Moldova şi Ucraina. Invitați de onoa­re sunt artiștii Teatrului Național „Ivan Franko” de la Kiev.

Reuniunea a început cu premiera spectacolului „Capcana”, după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă, și se va încheia pe 28 sep­tembrie cu spectacolul „Frunze de dor” după Ion Druță, în regia lui Ale­xandru Cozub.

În cadrul unei conferințe de pre­să, Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, care este gazda evenimentului, a declarat că în anul curent Reuniunea Teatrelor Naţi­onale Româneşti va fi mai mult decât un festival de teatru, va fi și un spațiu al contactelor între oamenii de cultură și spectatori, un flux de energii artisti­ce ce vine dinspre lumea Occidentului ca o alternativă la propaganda războ­iului.

Prezent la eveniment, ministrul Cul­turii, Sergiu Prodan, a afirmat că se întâmplă pentru prima dată când la Reuniune vor juca piese toate teatrele naționale din R. Moldova și România. „Un lucru extrem de deosebit este şi participarea Teatrului Dramatic Naţio­nal din Kiev, un moment important de manifestare a susţinerii noastre pentru poporul ucrainean”, a mai specificat Sergiu Prodan.

La rândul său, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii din România, a ținut să-l citeze pe Cicero, care a zis că, atunci când armele vorbesc, muzele tac: „Menirea noastră e să facem ca muzele să vorbească atât de tare, încât armele să tacă”.

Prezent la conferință, Dragoș Bu­hagiar, președintele Uniunii Teatrelor din România, a subliniat că investițiile în cultură reprezintă investițiile în să­nătatea mintală a oamenilor, dând exemplu sintagma împărătesei Maria Tereza: „O împărăteasă foarte puterni­că, Maria Tereza, care, după ce a făcut Comedia Franceză, a spus: o națiune nu poate fi mare fără un teatru mare sau fără o cultură mare”. Fără cultură, pe lângă alte domenii, precum sănă­tatea, nu se poate trăi”, a menționat Dragoș Buhagiar.

Reuniunea Teatrelor Naţionale Ro­mâneşti este organizată cu sprijinul ministerelor Culturii din România și din R. Moldova, al Institutului Cultural Ro­mân București și Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand