22 mai 2024
Chisinau
Social

O meserie caracteristică în special bărbaţilor, dar la funcţii de conducere sunt femei

Loading
Social O meserie caracteristică în special bărbaţilor, dar la funcţii de conducere sunt femei
O meserie caracteristică în special bărbaţilor, dar la funcţii de conducere sunt femei
Vocea poporului

SRL „Cimişlia-gaz” a spart ste­reotipul, potrivit căruia munca în sistemul gaze este una mai mult specifică bărbaţilor. Chiar dacă o bună parte a salariaţi­lor întreprinderii sunt bărbaţi, femeile sunt cele care ocupă cele mai multe funcţii de con­ducere.  Mariana Bojinov este preşedintele comitetului sin­dical al SRL „Cimişlia-gaz” şi, concomitent, inginer pentru protecţia muncii şi control în producere. Deşi recunoaşte că munca ei nu este una deloc uşoară, ea îşi îndeplineşte cu brio obligaţiile de serviciu.

Iurie Plopa, şef serviciu perso­nal al SRL „Cimişlia-gaz”, susţine că la cele trei filiale ale întreprin­derii („Basarabeasca-gaz”, „Leo­va-gaz” şi „Cimişlia-gaz”) activea­ză în total 210 salariaţi, toţi fiind membri de sindicat, iar 50 dintre angajaţi sunt femei. „Contabila şefă, toate şefele de secţie, ingi­nerul şef al întreprinderii „Cimiş­lia-gaz” sunt femei. Acum câteva luni, la filiala „Basarabeasca-gaz”, majoritatea lăcătuşilor-controlori erau femei, iar în prezent trei ma­iştri sunt femei, inclusiv serviciul dispecerat”.

Contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de unitate, pentru anii 2018-2021, prevedecă sala­riaţilor SRL „Cimişlia-gaz”, care activează în condiţii normale, li se mai adaugă încă şase zile de concediu plătit. Angajaţilor care muncesc în condiţii nocive de muncă și îndeplinesc o munca intelectuală de răspundere, li se oferă la cele 28 de zile de conce­diu încă şapte zile.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand